A Facebookon vasárnap közzétett nyílt levél szerint a polgármester két momentumos párttársa, Donáth Anna és Cseh Katalin EP-képviselők „szégyenteljes” kezdeményezésére az Európai Parlament baloldali többsége a magyar hallgatók, kutatók és oktatók törvénytelen jogfosztásának fenntartása mellett döntött. A momentumos politikusok kezdeményezésére ugyanis a magyar hallgatók, kutatók és oktatók továbbra se vehetnek részt az uniós felsőoktatási és kutatásfejlesztési programokban – fogalmazott Deutsch Tamás és Kovács Balázs Norbert.

Hirdetés

A politikai akció szándékosan és ismételten árt a magyar hallgatók százezreinek, magyar kutatók és tanárok tízezreinek, köztük terézvárosi hallgatóknak, kutatóknak és oktatóknak is – hangsúlyozták.

Deutsch Tamás és Kovács Balázs Norbert kiemelte: Soproni Tamás az egyetlen polgármesteri pozíciót betöltő momentumos politikus, aki egyúttal meghatározó tagja a Momentum pártelnökségének is.

Ezért felszólítják, hogy haladéktalanul foglaljon állást: „momentumos pártemberként pártja szégyenteljes és súlyosan diszkriminatív álláspontját támogatja, vagy terézvárosi polgármesterként a terézvárosi hallgatók, kutatók és oktatók mellett áll, és nyilvánosan elhatárolódik a Momentum szégyenteljes álláspontjától”.

Korábban írtuk

A nyílt levélben azt kérik, hogy Soproni Tamás az érdemi választ kikerülve ne kezdje el „szajkózni azokat a már unalomig agyonismételt dollárbaloldali mantrákat”, amelyek szerint a döntés hátterében a Magyarországgal szembeni állítólagos jogállamisági problémák állnak.

„Feltéve ugyanis, de meg nem engedve, hogy ezeknek a jogállamisági kifogásoknak bármilyen valóságalapja is lenne, akkor is nyilvánvalóan jogellenes, hogy Brüsszel megfosztja a magyar hallgatókat, oktatókat és kutatókat az Erasmus+ és Horizont Európa programokban való részvételtől” – írta nyílt levelében a Fidesz választókerületi elnöke és terézvárosi szervezetének elnöke.