Az európai közvélemény által nagyrészt észrevétlenül Magyarország új megállapodást írt alá Pekinggel, amely „igazságügyi és biztonsági kérdésekben való együttműködésről szól” – olvasható a Die Welt véleménycikkében. Vang Hsziaohong, Kína közbiztonsági minisztere februárban Budapesten találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Pintér Sándor belügyminiszterrel, ismerteti Dominik Kalus. 

Hirdetés

Hozzáteszi: Magyarország évek óta keresi Oroszország és Kína közelségét.

A cikkíró szerint eddig elsősorban a gazdasági kapcsolatokról volt szó, ám a most megkötött megállapodás messze túlmutat a gazdasági szektoron.

A szerző szerint Orbán stratégiája nem az, hogy a Nyugat és a kínai-orosz blokk új konfrontációjában állást foglaljon, hanem egyfajta híddá váljon, hogy előnyöket és befolyást biztosítson magának.

Korábban írtuk

A lap szerint Magyarország és Kína kapcsolatát illetően egyenlőségről nem igazán lehet beszélni: Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy függővé válik Kínától. Annak, hogy Magyarország jövőbeni biztonsági együttműködése Kínával eddig kevés kritikát kapott Brüsszelből,

az lehet az egyik oka, hogy Magyarország nemrég zöld utat adott Svédország NATO-csatlakozásának, illetve feladta ellenállását Ukrajna pénzügyi támogatásával kapcsolatban – írják.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.