Varju László közleményében azt írta, mára húsz éve nem látott magasságokba tört az infláció, a követhetetlen élelmiszerdrágulás pedig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése szerint oda vezetett, hogy az emberek kevesebb élelmiszert vásárolnak.

Hirdetés

„Sok embernek már az alapvető élelmiszerek is luxusnak számítanak, így sok család kosarából kimarad a hús, a zöldség vagy a kávé. Az élelmiszerdrágulás okai között elsődleges helyen szerepel minden idők leggyengébb magyar forintja, amit Orbán Viktor és Matolcsy György jegybankelnök hoztak össze az elmúlt hónapokban” – írta a politikus.

Hozzátette: a DK felszólítja Matolcsy Györgyöt, hogy „most mondja a magyarok szemébe: a jegybanknak nincs árfolyamcélja!”

„Ez volt az a mondat, amelyet Matolcsy György akkor ismételgetett, amikor meg kellett volna védenie a forintot az elértéktelenedéstől, mégsem tette, hiába ez az elsődleges feladata jegybankelnökként. Itt az ideje, hogy Matolcsy György a magyar családok szemébe mondja: azért nem tudnak bevásárolni, azért nem lesz hús az asztalon, és azért növekszik a lakáshitelük törlesztőrészlete, mert +a jegybanknak nincs árfolyamcélja”

– tette hozzá. A politikus megjegyezte: itt az ideje, hogy a kormány vállalja a felelősséget az általa okozott élelmiszerdrágulásért.

Korábban írtuk