A Demokratikus Koalíció (DK) Batthyány-örökmécsesnél tartott megemlékezésén a párt EP-képviselője arról beszélt: sokan sokféle választ adtak már a kérdésre, hogy mi tesz nemzetté pár millió embert. A közös származás, a közös nyelv, a közös történelem és a közös kultúra mind „sokat segít”, de „kell, hogy legyen valami más, ami egy népet nemzetté, egy országot hazává tesz” – vélekedett a DK árnyékkormányának vezetője.

Hirdetés

Az aradi vértanúk, akik 1849. október 6-án vállalták a hősi halált a magyar nemzet szabadságáért, 13-an 6 nemzet fiai voltak, és közülük sokan még a magyar nyelvet sem beszélték. Mégis a legnagyobb magyarok között tartjuk őket számon. A felelősségvállalás emelte őket a magyar nemzet közösségébe, az, hogy nem megtagadták a magyar nemzetet, hanem a lehető legnagyobb áldozatot hozták érte. Ez a közös felelősségvállalás az, ami egymást nem ismerő embereknek közös identitást ad magyarságukban – hangoztatta Dobrev Klára.

Gyurcsány Ferenc neje hozzátette: 2023-ban nincs szükség hőstettekre vagy arra, hogy valaki az életét áldozza a hazáért. „De a közösségünkért érzett felelősség a hétköznapi életben, mindenkiben meg kell, hogy legyen, mert enélkül nem lesz nemzet egy népből, és nem lesz haza egy országból” – fogalmazott Dobrev Klára.

Korábban írtuk