Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) értékelése szerint lassan, de biztosan megszünteti a kormány az önkormányzatiságot; a Fidesz 2019 októbere óta kifejezetten bünteti az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat. Hozzátette: a fideszes vezetésű önkormányzatoknak soron kívül mindig jár egy kis tao-pénz, pár nyertes pályázat, vagy rendkívüli támogatás.

A Fidesz politikai alapon kivételez és kivéreztet – összegzett.

Közölte: a jogállamisági követelmények miatt az Orbán-kormány blokkolja azt, hogy az unió 2500 milliárdos válságkezelő csomagja eljusson a magyar emberekhez. Hozzátette: „a szabad városok” azt szeretnék, ha ennek a pénznek a felét az önkormányzatok költhetnék el közvetlenül. Jelezte, ennek érdekében az ország több településén helyi népszavazást indítanak; a források felhasználásával kapcsolatos kezdeményezéshez csatlakozott 36 európai nagyváros is.

Dömötör Csaba: óriási forrásvesztést jelentene az ellenzék önző javaslata

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint az ellenzék egyre kevésbé tud mit kezdeni azzal a felelősséggel, amely egy éve az övé az önkormányzatokban. Hangsúlyozta, a kormány óriási tehertől szabadította meg az önkormányzatokat az adósságállomány átvállalásával, és folyamatosan nő a települések költségvetési támogatása is.

Korábban írtuk

Szerinte az a tapasztalat, hogy egy ország csak azokkal az uniós forrásokkal számolhat biztosan, amelyet „a nemzeti kormányoknak címkéznek fel”, ha külön kell pályázni a forrásokért, akkor arányaiban nagyobb összeg áramlik vissza a régi, gazdagabb tagállamokhoz.

Óriási forrásvesztést jelentene az ellenzék javaslata, amely így nem más, mint önző, pártpolitikai célú hazardírozás – hangoztatta.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az ellenzék egyéves teljesítményét összefoglalja az, ami Budapesten történik, „ára van a baloldal tehetetlenségnek”. Szóvá tette, hogy a fővárosi vezetés semmit nem tett hozzá a járványügyi védekezéshez, húzódik a Lánchíd felújítása, a Nagykörút egysávosítása pedig növelte a dugókat, így a környezeti terhelést is. Bírálta, hogy a főváros drasztikus adóemelést akar. Szerinte ha a baloldal adóemeléssel akar válságot kezelni, az nemcsak Budapestnek, hanem az egész országnak fájni fog.