A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint Brüsszel tart az október 2-i népszavazástól és mindent megtesz annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a referendumot; „ravaszkodnak” és folyamatosan nyomást gyakorolnak.

Fotó: MTI, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció



Dömötör Csaba csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: különösen megdöbbentőek azok a brüsszeli nyilatkozatok, amelyek a népszavazás intézményét támadják. Mint mondta, a népszavazás a demokrácia egyik alapvető intézménye, „ezért arra kérünk minden uniós vezetőt, hogy ne akarja megvédeni Európát az állampolgároktól, végre vegye figyelembe az aggodalmaikat”. 
    
Szerinte a népszavazás Európát is erősítheti. Mint mondta, „olyan Európát szeretnénk”, amely képes megvédeni a közösségeit, a kultúráját és képes fenntartani a biztonságot az állampolgárok számára. 
    
Dömötör Csaba azt mondta: Brüsszel már meghozta döntését a kvótacsomagról, ha rajtuk múlna, lenne kötelező elosztási eljárás a tagországok között és lenne pénzbüntetés is, ha ebben valaki nem akar részt venni, továbbá a családegyesítéseket is megkönnyítenék. Hozzátette: most a tagállamokon a sor, amelyek megakadályozhatják ezeknek a döntéseknek az életbe lépését.
    

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Az államtitkár az Európai Bizottság elnökének szerdai évértékelőjéből kiemelte, Jean-Claude Juncker arra kérte a szlovák elnökséget: sürgesse a tagállamokat annak érdekében, hogy a bevándorlók szétosztását tekintve több szolidaritást vállaljanak. Emlékeztetett arra is, hogy a bizottság elnöke korábban azt is kijelentette: olyan állandó mechanizmust akarnak felállítani a bevándorlók szétosztására, amely automatikusan elindul sürgős esetekben. Dömötör Csaba szerint ebből is jól látszik, hogy Brüsszel tovább erőlteti a kvótacsomagot. 
    
Kijelentette: kiemelt magyar érdek, hogy Brüsszel minden elemét visszavonja a kvótacsomagnak. Ezt azonban a parlamenti államtitkár szerint csak akkor fogja Brüsszel megtenni, ha sokan vesznek részt a népszavazáson. 
    
A nyilatkozatok mellett Dömötör Csaba szerint más eszközöket is bevet Brüsszel a nyomásgyakorláshoz, ilyen például a pénzbüntetés kilátásba helyezése azoknak az országoknak, amelyek nem akarnak részt venni a betelepítési programban. Hangsúlyozta: a bevándorlónkénti 78 millió forint esetében nemcsak az összeg mértéke, hanem a ténye is felháborító. 
    
Azzal összefüggésben, hogy felmerült, Brüsszel csökkentené a közép-kelet-európai országok számára biztosított fejlesztési forrásokat, ha ezek az országok nem akarnák életbe léptetni a kvótacsomagot, Dömötör Csaba azt mondta: „szeretnénk tisztázni, hogy az uniós forrásokat nem valamiféle kegyelemadománynak tekintjük, hanem kompenzációnak azért, hogy Magyarország az uniós csatlakozással megnyitotta piacait”. 
    


Dömötör Csaba arra is emlékeztetett: Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter nemrég Magyarország uniós tagságának felfüggesztésével is fenyegetőzött a bevándorlási helyzet kapcsán. Ezt az államtitkár nyílt nyomásgyakorlásnak, abszurdnak és sértőnek nevezte minden magyar ember számára. Hozzátette: erős Európában „vagyunk érdekeltek, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem emeljük fel a szavunkat akkor, ha az unió egyes vezetői elveszítik a kapcsolatot a valósággal és súlyos következményekkel, súlyos veszélyekkel járó döntéseket hoznak”. 
    
Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint egy kormánypárti parlamenti képviselő, Móring József Attila tanácskozásra hívta a választókerületi polgármestereket, Dömötör Csaba azt mondta: úgy tudja, ezt több képviselő is megtette, az egyeztetések célja pedig, hogy konzultáljanak arról, milyen hatásai lehetnek a brüsszeli kvótacsomagnak. A csomag ugyanis szerinte a településeket érinti leginkább, így a tanácskozásokat fontosnak nevezte. Felidézte: szükséges a helyi szintű konzultáció, mivel nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, ahol eddig migránsokat telepítettek le, ott ezt a települések közt szétszórva tették. Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP szerint mindez a letelepedési kötvényekkel van összefüggésben, Dömötör Csaba úgy reagált: ez abszurd és nevetséges, majd hozzátette, egészen biztos abban, hogy az egyeztetések során mindössze veszélyjelzésről van szó.

(Forrás és fotóillusztráció: MTI)