A Jobbik „valódi nemzeti konzultációját” lebonyolító Híd a Nemzetért Egyesület semmilyen adatot nem ad át a pártnak – közölte Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az egyesület elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

Dúró Dóra közölte: az egyesületet Ózdon jegyezték be idén tavasszal, és azért hozták létre, mert az Adatvédelmi és Információs Hatósággal folytatott egyeztetést követően ezt találták jogilag a legegyszerűbb megoldásnak. A frakcióvezető-helyettes, aki egyben az egyesület elnöke is, cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint az egyesület nem található meg a bírósági nyilvántartásban.

Hangsúlyozta: a Jobbik „valódi nemzeti konzultációja” sem adatvédelmi szempontból, sem az anyagi ráfordítás tekintetében nem tekinti példának a Fidesz és a kormány által eddig lefolytatott nemzeti konzultációkat. Emlékezett arra, hogy a 2011-es szociális konzultációval kapcsolatban az akkori adatvédelmi biztos a jogellenes adatkezelés befejezését rendelte el, mert az adatlapokon a személyazonosító adatok és a vélemények összekapcsolhatóak voltak. A Jobbik konzultációjában – folytatta – nem szerepel vonalkód, és a személyes adatok megadása is opcionális, de ha a választópolgár megadja adatait, akkor is csak a konzultációval kapcsolatos hírekről lehet értesíteni.

Hozzátette: sem a Jobbiknak, sem az egyesületnek nem áll szándékában megsérteni a törvényt és átverni az állampolgárokat, valójában a feltett szakpolitikai kérdésekre adott válaszokra kíváncsiak.

Dúró Dóra azt is kiemelte: a konzultáció töredékébe – néhány tízmillió forintba – kerül majd, mint amennyit a kormány egyetlen konzultációra elköltött, azt a Jobbik finanszírozza törvényes bevételeiből, pontos elszámolást a lebonyolítás után adnak.

MTI