Több száz milliós számlagyár működtetése, nemzetközi csalás egy körözött bűnözővel, vesztegetés, súlyos testi sértés kísérlete – többek között ezekkel a bűnügyekkel hozta korábban összefüggésbe a hatóság azt a Vig Mórt, akivel kapcsolatban hétfőn az atv.hu megírta, két év alatt a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt a praxisától eltiltott jogász cégének, a Sunstrike Hungary Kft-nek. Ezt követően ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára – ismerteti a Pesti Srácok.

Hirdetés

Az atv.hu úgy értesült: a nyomozás során az adóhatóság azt is vizsgálja, érkeztek-e utalások Vig ügyvédi letéti számlájára azt követően, hogy az ügyvédet a Kúria jogerősen 2022. januárjában bűncselekmény elkövetése miatt eltiltotta az ügyvédi hivatás gyakorlásától, és ezt követően a Budapesti Ügyvédi Kamara törölte a kamarai nyilvántartásból. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-HÍD Zrt-től a pénzek a Sunstrike Kft-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

A portál azt írta, hogy ezeket a tranzakciókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az exügyvéd ellen indított, sok száz milliós költségvetési csalást érintő büntetőeljárásban vizsgálja. Ez már csak azért sem lehet meglepő, hiszen a Mandiner nemrég arról számolt be, hogy ennek az eljárásnak a keretében tartottak házkutatást tavaly év végén az A-Híd-nál. A Vig Mór-ügyet az Lánchíd-botránnyal összekapcsoló atv.hu-s leleplező írás arra is felhívja a figyelmet, hogy az A-Híd Zrt. elismerte, hogy fizetett Vighnek.

A NAV is vizsgálódik

A botrány kapcsán a Pesti Srácok megkereste az A-Híd Zrt.-t, a cég az alábbi választ küldte a portál kérdéseire:

„Az A-Híd Zrt.-nek nem kivitelezésre vonatkozó és nem kivitelezéshez kapcsolódó szerződése volt az eljárás alatt álló céggel, az nem kapcsolódott közbeszerzésen elnyert projekthez, így értelemszerűen a Lánchíd felújításához sem. A szerződések teljesítését az A-Híd Zrt. felé igazolták, a kiállított számlák ellenértéke kizárólag az eljárás alatt álló cég számlájára került utalásra.

Külső cégek gazdálkodására, kapcsolatrendszerére és egyéb működésére a teljesítésen túl az A-Híd Zrt-nek semmilyen rálátása és ráhatása nincs. Adatszolgáltatóként a hatósági eljárás egyéb részleteit (okát, résztvevőit, helyszíneit stb.) nem ismerjük, de mi is megdöbbenve olvassuk az arról szóló sajtóhíreket, így azt is, hogy a hatósági eljárással érintett cég az ATV-vel beszállítói kapcsolatban állva az ATV-nek is kárt okozott.

Hangsúlyozzuk, hogy az A-Híd Zrt. nem alanya a hatósági eljárásnak, csak a külső cégekkel kapcsolatos adatokat szolgáltatott a NAV felé. Az A-Híd Zrt., mint minden nagyvállalat, több ezer külső céggel állt, illetve áll kapcsolatban, és nem ez az első eset, hogy a hatóságok információkat kértek tőlünk. Ahogyan az eddigiekben, ebben az esetben is maradéktalanul eleget tettünk az adatszolgáltatási kötelezettségeinknek, a jogszabályokat mindenben betartva működünk, és természetesen a későbbiekben is együttműködünk a hatósággal.”

A Pesti Srácok cikke szerint nem véletlen, hogy a jobbikos Brenner Koloman kezdeményezte a vizsgálóbizottság felállítását a Lánchíd ügyében, amit a Fidesz is támogat, ahogyan az sem lehet véletlen, hogy a főpolgármester, Karácsony Gergely nagyon hisztizik emiatt. Szerinte ugyanis nem jogos, csupán a kampány része az egész, de közben kiderült, hogy két év alatt a kivitelező cég és az Amnesty-vezér számlagyáros testvéréhez, Vig Mórhoz köthető cég között milliárdos pénzmozgás volt az elmúlt két évben.

Korábban írtuk

És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a cég volt az, ami Karácsony Gergelyéknek köszönhetően 5 milliárd forinttal drágábban újíthatta fel a Lánchidat, mint amire Tarlós István annak idején ajánlatot kapott. Ezek után az sem véletlen, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vizsgálódik.

A Pesti Srácok emlékeztet, Karácsony Gergely ötmilliárd forinttal drágábban újíttatta fel a Lánchidat, mert új tendert írt ki a rekonstrukcióra. Ennek eredménye az lett, hogy drágább volt a beruházás és csak a Lánchidat csinálták meg; az alagút és a Széchenyi tér már nem fért bele, ahogyan azt korábban Tarlós István megtervezte. Továbbá a szerződésnek sem egészen felelt meg Karácsony, ugyanis nem a teljes forgalomnak adta vissza, hiszen az autósokat letiltotta a híd használatáról.

Tavaly novemberben vették őrizetbe Vig Mórt

A portál emlékeztet, Vig Mórt tavaly novemberben vették őrizetbe, majd tartóztatták le. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával tartott házkutatást a jogásznál, akit többek között különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással gyanúsítottak meg.

A NAV nyomozói egyébként összesen 33 fővárosi helyszínre szálltak ki – két kábítószer- és pénzkereső kutyát is bevetve –, majd dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint rengeteg készpénzt foglaltak le. Az ügynek egyébként akár politikai szála is lehet, hiszen a DK-s Szaniszló Sándor korábban a baloldal külföldi kampányfinanszírozásával kötötte össze a számlagyáras eljárást.

A 2023 februárjában indult nyomozás során az adóhatóság azt is vizsgálja, hogy érkeztek-e utalások Vig ügyvédi letéti számlájára azt követően, hogy az ügyvédet a Kúria jogerősen, 2022 januárjában bűncselekmény elkövetése miatt eltiltotta az ügyvédi hivatás gyakorlásától és ezt követően a Budapesti Ügyvédi Kamara törölte a kamarai nyilvántartásból.

Karácsony Gergely az üzlet nyélbe ütése után azt kezdte bizonygatni egy interjúban, hogy a Lánchíd felújítása valójában olcsóbb lesz, mint a Tarlósék alatt tett ajánlat, de az érvelését (csúsztatását) már akkor is könnyedén lehetett cáfolni. Tarlós István korábbi főpolgármester is elmondta véleményét az ügyről.

„Ez egy hebehurgya hülyeség. Szándékosan összekeverik az alagút nélküli és az alagutat is tartalmazó projektet”

– szögezte le a Magyar Nemzet kérdésére nemrég Tarlós István.

Karácsony Gergely nem tudta megmondani a pontos választ

Korábban Karácsony Gergely a csaknem hatvanszorosára emelt előlegre, valamint a vállalkozó által fizetendő késedelmi kötbér megfelezésére is frappáns választ adott:

„Erre most, megmondom őszintén, a pontos választ nem tudom megmondani.”

Továbbá a főpolgármester a kampány részének tartja, hogy a Jobbik és a Fidesz is vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a fővárosban. Ezek után viszont úgy tűnik, abszolút megalapozott a képviselők gyanúja. A beruházás bekerülési költsége kapcsán több félreértésre okot adó körülmény is maradt. Nemrég a dollárbaloldali Telex.hu is foglalkozott a Lánchíd-felújítással és a portál 18,8 milliárdos végösszeget társított a projekthez. Ami igaz is, csakhogy ez nettó bekerülési ár, a főváros pedig a bruttó összeget fizette ki. Karácsonyék hídfelújítási projektjének végösszege bruttó 26,7 milliárd forint lett, ami 4,9 milliárddal, vagyis kerekítve ötmilliárd forinttal került többe, mint amiről Tarlós István idejében szó volt – ami 21,8 milliárd forint volt.

„Az alagút nélküli változatot összehasonlítják az alagút-felújítást is tartalmazó változattal, ami ötven százalékkal nagyobb projekt: ez óvodás trükk. Nem is értem, miért erőltetik”

– mondta Tarlós István.

A teljes cikket a Pesti Srácok oldalán olvashatják.