Az EU-nak sem a 2008-as pénzügyi krízist, sem a 2015-ös migrációs válságot nem sikerült megfelelően kezelnie. A tagállamok előtti álló kérdés, hogy várjanak-e Brüsszel beavatkozására vagy saját hatáskörükbe vegyék a döntést. 2014 végétől van egy új irány Európában, amikor Orbán Viktor elsőként kimondta, hogy a migrációval gond lehet – mondta Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója az M1 Ma reggel című adásában.

Most a bevallás időszakában vagyunk, egyre több olyan politikai vezető van Európában, aki a nagy nyilvánosság előtt is elismeri, hogy teljesen más irányt kell venni a migráció kezelésében, mutatott rá a szakértő. Kiemelte: ebben Magyarország zászlóshajó volt, maga köré gyűjtötte a közép-európai országokat.

A Balkánon is rájöttek, hogy valamit tenniük kell, Nyugat-Európában pedig az emberek kényszerítették a politikusokat arra, hogy foglalkozzanak a kérdéssel, mint Olaszország és Ausztria esetében, ahol a választások után olyan politikusok kerültek hatalomra, akik szakítottak a bevett struccpolitikával – hangsúlyozta a Médianéző igazgatója.

Boros Bánk Levente az Európában zajló folyamatokról kifejtette, hogy nem pusztán migrációs, hanem egyfajta vezetési és legitimációs kérdésről van szó, amely azt mutatja, mennyire alkalmas az unió arra, hogy komoly válságokat kezeljen.

Úgy látja, hogy sem a 2008-as pénzügyi krízist, sem a 2015-ös migrációs válságot nem sikerült kezelnie az Európai Uniónak, nem volt képes ellátni feladatát. A tagállamok előtt álló kérdés az, várjanak-e az Európai Unió beavatkozására vagy saját hatáskörükbe vegyék a döntést, vetette fel a szakértő.

A teljes cikket elolvashatják és a beszélgetés felvételét erre a linkre kattintva megnézhetik.