Fotó: MTI/Illyés Tibor
Mehmet Zahid Sobaci, a TRT török állami médiaszolgáltató elnöke (b) és Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója (j) kezet fog, miután együttműködési megállapodást írt alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. december 18-án
Hirdetés

A dokumentumot Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója és Mehmet Zahid Sobaci, a Török Rádió és Televízió Társaság vezetője írta alá.

Az összegzés szerint szoros tartalmi együttműködésben állapodott meg a magyar és a török közmédia A barátság és együttműködés évszázada mottóval egy éven át tartó magyar-török kulturális évad méltó megünneplése érdekében.

A felek kölcsönösen vállalták, hogy folyamatosan beszámolnak az évadhoz kapcsolódóan országukban rendezett programokról, ünnepségekről, és az ezekről szóló műsorszámokat egymás rendelkezésére bocsájtják. Az együttműködés része, hogy 2024-ben a magyar közmédia tematikus török, Törökországban pedig magyar napot tartanak, amelynek műsorszámait ugyancsak megosztják egymással – tartalmazza a közlemény.

Az aláírók egyetértettek abban, hogy a műsorcserével fokozzák a kulturális párbeszédet és erősítik a két nép közötti kapcsolatokat. Hangsúlyozták szándékukat, hogy a programok tervezése során külön hangsúlyt fektetnek a történelmi, kulturális és művészeti értékekre.

Az M5 kulturális csatorna hétfőn 19 órától élőben közvetíti a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterméből a magyar-török kulturális évad nyitógáláját. Az évadhoz a következő egy évben itthon szinte valamennyi közszolgálati csatorna kapcsolódik ismeretterjesztő tartalmakkal, filmekkel, valamint kulturális rendezvények és koncertek közvetítésével – olvasható a közleményben.

Korábban írtuk