A bíboros úgy nyilatkozott, a budapesti események közül az egyházfő külön kiemelte, és „nagyon szívélyesnek és pozitívnak” nevezte az Áder Jánossal és Orbán Viktorral tartott szeptember 12-i találkozót. Erdő Péter beszámolója szerint a pápa azt mondta, hogy „nagyon értékes gondolatokról tudtak beszélni”.

Hirdetés

Ferenc pápa „nagy elismeréssel szólt a magyarországi hívők közösségéről (..) a hívők világlátásában olyan hangsúlyokat említett, amelyek érzése szerint a magyarországi és más volt szocialista országokban találhatók meg, ahol a történelem fordulatai közepette is meg tudták élni és meg tudták valósítani, hogy Jézus Krisztus kerüljön a középpontba”- mondta Erdő Péter.

Ferenc pápa a bíborossal való találkozón ismételten kiemelte, hogy Európának vissza kell térnie az alapító atyák szándékaihoz, „a keresztény gyökerekhez, melyekből Európa sarjadt, ahelyett, hogy más ideológiát kényszerítenének rá mindenkire”.

Erdő Péter hozzátette, a vatikáni tudósítók számára pozitív meglepetésnek számított, hogy Budapesten nem „folklorisztikus, vidéki Európát” találtak, hanem „fiatalos légkört, urbánus érzelemvilágot”.

A NEK-en lezajlott programsorozat ritkaságának nevezte az ökumenikus találkozókat, melyek Magyarország rendkívüli egyházi szerepét hangsúlyozták, hiszen azok – tette hozzá a bíboros – nem mindenhol megrendezhetőek.

Korábban írtuk