Ellenzéki tüntetést tartottak a Bem téren, ahol a szónokok azt hangsúlyozták, világító pontokká kell válni a sötétségben.

Fotók: MTI/Máthé Zoltán 

Barabás Richárd, a Párbeszéd tegeződést preferáló szóvivője mint az ellenzéki összeröffenés hoppmestere, rögtön kijelentette, ők sosem rontottak rá nemzetükre, ennek bizonyítékaként megkérte a jelenlévőket, énekeljék el közösen a Himnuszt.

Jeszenszky Géza nem ment el az ellenzéki tüntetésre, csak levélben köszöntötte az egybegyűlteket, amelyben azt hangsúlyozta, a nemzeti ünnep mindenkié. És mivel a mai demonstrációt áthatja a pártpolitika, ezért nem tartotta volna szerencsésnek elmondani ünnepi, ’56-os beszédét az egykori külügyminiszter, aki viszont hitet tett az európai ügyészséghez való csatlakozás mellett.

https://www.facebook.com/Vadhajtasok/posts/952327224959032

Lengyel Róbert siófoki polgármester következett a színpadon, aki kiemelte, ’56-ban beindult a csírázás, és ha csak néhány napra is, de kivirágzott az ország. Szentjánosbogár-allegóriája részeként azt mondta a jelenlévőknek:

legyetek üdvözölve a 2018-as szentjánosbogarak táborában!

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Harangozó Tamás szoci biztonságpolitikai ügyvivő lépett a színpadra, aki rögtön a kormányfőt kezdte emlegetni, felidézve Orbán Viktor Hősök terén elmondott emlékezetes beszédét.

Ez az ember harminc évvel később

nemzeti gúnyába öltöztetve újjáépítette az egypártrendszert.

Harangozó szerint Putyin és Erdoğan barátja lett a miniszterelnök, félázsiai népként tekint a magyarokra, és ő nem érti ezt a változást. Majd a hajléktalanságot, kilakoltatást, szegénységet felsorolva sopánkodott, hogy aztán fröcsögésbe fordítsa mondandóját.

Harangozó szerint győzni fognak az önkormányzati választásokon.

Ne várjátok a Messiást, már rég itt van. Ti vagytok azok

– zárta szavait meglepő pátosszal a szoci politikus.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A fideszes szavazókat listázni kívánó Jávor Benedek váltotta a színpadon a vallási húrokat pendítő Harangozót. Jávor Benedek szerint Orbán Viktor fél az európai ügyészségtől, mert ő és oligarchái most bármit megtehetnek, miközben szabályok és a jog felett állnak. Ezzel szemben áll az Európai Unió, ami a politikus szavai szerint egy valóságos Kánaán, ahol a jog uralkodik és amelyet az igazság hat át. 

Végezetül az EP-választások jelentőségét hangsúlyozta a Párbeszéd EP-képviselője.

https://www.facebook.com/Vadhajtasok/photos/a.633293900195701/952228891635532/?type=3

A felcsúti kisvasút elé fekvő DK-s képviselőasszony sétált a színpadra, aki szerint ők ugyanazt akarják, mint 1956-ban. Oktatás, egészségügy – a baloldal kedvenc vesszőparipáit vetette be most is a képviselő.

A hatalom, a döntéshozó többség magára hagyta Magyarországot

– mondta drámai hangsúllyal Ráczné Földi Judit, aki szerint családok ezreit tették tönkre az országban. Már nem lehet tankokkal megfélemlíteni minket – hangoztatta.

A DK-s képviselő után három suhanc kinézetű gyíkvállú fiatalember termett a színpadon Tarnay Kristóf aktivista vezetésével, és elkezdték azt üvölteni, hogy

A mi pénzünk!; Unjuk a lopást!

És hogyan reagált Barabás Richárd a döbbenetes performanszra?

Ki mondta, hogy nincs forradalmi ifjúság, ugye?

A Momentum elnökségi tagja, Donáth Anna következett, aki a családi példák szerepét hangsúlyozta.

Mi Európához akarunk tartozni!

Elmondása szerint még a kormánypártiak is támogatják az európai ügyészséghez való csatlakozást.

Ha nem jönnek az emberek hozzánk, majd megyünk mi hozzájuk

– hangoztatta, akár úgy, hogy mindenkihez becsöngetnek, mert a céljuk az apátia falának áttörése. A cél érdekében a Momentum beveti országos hálózatát, ígérte Donáth Anna.

Fotó: MTI (archív)

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Utána ismét Tarnay Kristóf jött a színpadra, aki a sötétségről kiabált, és arra szólított fel, legyenek a civilek a világosság apró fénypontjai.

Szeretett hazánk fuldoklik a korrupció sötétségében!

– üvöltötte vörösödő fejjel a kis nyikhaj, majd újra rákezdett „A mi pénzünk!” mantrára, de a közönség nem igazán kapcsolódott be a skandálásba, majd elismerve, hogy még nincs sötét, arra kérte a résztvevőket, tartsák magasba világító telefonjukat, és skandálják már vele, hogy „A mi pénzünk”. Harmadjára már sikerült bekapcsolódnia az ellenzéki seregnek.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Lukácsi Katalin bölcselő aktivista következett fekete kalapjában, aki abbéli vágyát fejezte ki, hogy Orbán Viktor rendszere dőljön meg minél hamarabb.

Hiteles, meggyőző alternatívát kell nyújtani a Fideszből kiábrándult embereknek – hangsúlyozta a Viszlát, kétharmad aktivistája.

Lukácsi szerint szimbolikus, hogy a kormány épp az Andrássy út 60-nál tartja megemlékezését. A Fidesz reménye az ellenzék reménytelensége Lukácsi Katalin értékelése szerint, az ereje pedig az ellenzék gyengesége.

Nem félünk!

– kezdte skandálni az ellenzéki divatnak megfelelően az aktivista, de mindez kissé hervatagra sikeredett.

Hadházy Ákos egy megfáradt, erőtlen öregurat idézve kezdte meg beszédét. Az LMP egykori társelnöke hangsúlyozta, a látszólag mindent tűrő nép egyszer mégis csak elvesztette türelmét. Némi fröcsögés következett kastélyokról, órákról, mindenre kapható sajtóról.

Hadházy ezután azt hangoztatta, hogy ő is tudja, sokan aggódnak, hogy összegyűlik-e az egymillió aláírás, de csak van már Magyarországon egymillió ember! – erőlködött Hadházy mérsékelt meggyőzőerővel.

Egyenként be kell gyűjteni az emberek elégedetlenségét, mondta a független országgyűlési képviselő.

19 órától újabb tüntetés lesz a Kunigunda utcában – jelentette be Hadházy Ákos, azért, hogy demonstrációjukat 

ne tudják eltitkolni abban az istenverte televízióban.

A nagy bejelentést követően megérkezett Hódmezővásárhely fura ura is a színpadra, aki azzal kezdte, mennyivel jobban néznek ki az egybegyűltek fentről, mint lentről. Értékelése szerint az egybegyűltek megjelenítik a nemzet egységét, mert nagyon sokféle ember gyűlt össze a Bem téren. Az ellenzék nagy reménysége is az európai ügyészséghez való csatlakozásra szólított fel.

Csak egymással összefogva dönthetjük meg a pártállamot

– hangsúlyozta. Aki mást mond, annak a Fidesz írja a szövegeit – értékelt Márki-Zay.

A jövő évi önkormányzati választáson legyen minden város Hódmezővásárhely!

– harsogta, akárcsak múltkori interjújában. Kastélyokat és arany vécékeféket emlegetve az erő szerepét hangsúlyozta a polgármester, mert szerinte a hatalom csak abból ért. Márki-Zay szerint a Jóisten is velük van, és ők lesznek azok, akik majd felépítik mindenki Magyarországát.

Barabás Richárd végül felszólította az egybegyűlteket, énekeljék el közösen az Örömódát. A felkérésnek még a szónokok sem tettek eleget.

Hajrá, győzni fogunk!

– zárta az ellenzéki összejövetelt Barabás Richárd.

Cikkünket frissítjük!

Közös ellenzéki tüntetés élő közvetítés a Bem térről.

Gepostet von Hadházy Ákos am Dienstag, 23. Oktober 2018