A sorrendet sorshúzás alapján határozták meg, amit hétfőn délben Vile Bicu BEC-elnök bonyolított le.

Hirdetés

A második helyre a kormánypártok – a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – közös jelöltlistája került, míg a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a szavazólap negyedik, az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) pedig a szavazólap hatodik helyére került.

A közvélemény-kutatások által az ötszázalékos választási küszöb alatt mért politikai alakulatok közül az SOS Romania párt, a Nagy Románia Párt (PRM), a Hazafiak Pártja, az Egyesült Diaszpóra Párt, A Szocialista Románia párt, a Humanista Szociálliberális Párt és a Megújítjuk Románia Európai Projektjét Párt EPO-jelötlistáját fogadta még el a BEC.

A Szabad Emberek Pártja, az Új Románia Párt, a Maniu-Mihalache Nemzeti Parasztpárt jelöltlistájának iktatását elutasította a központi választási bizottság.

A szavazólap végén négy függetlenként induló EP képviselőjelölt neve szerepel, utolsóként az SOS Romania pártot megalapító, parlamenti botrányairól elhíresült Diana Sosoaca szenátor válófélben lévő férje, Silvestru Sosoaca. A függetlenek közül három jelölt indulását utasította el a román központi választási bizottság.

Korábban írtuk