Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Míg a Jobbik határozottan elítéli az azonos neműek házasságát, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, az Együtt és a Liberálisok képviselői az egyenlő jogok fontosságát hangsúlyozzák, ám az intézmény bevezetéséről eltér a véleményük – derült ki a csütörtökön Budapesten, az azonos neműek házasságáról rendezett vitán.

A Budapest Pride és az Integrity Lab elnevezésű szervezetek rendezvényén Mirkóczki Ádám (Jobbik) azt hangsúlyozta, hogy felfogásuk szerint a család egy férfi és egy nő közössége, és elsődleges célja az utódok születése. Álláspontjuk szerint a szexualitás a négy fal közé való, és a Pride felvonulás csak árt az LMBTQ emberek ügyének.

Tüttő Kata MSZP-elnökségi tag azt mondta, a szocialisták célja a tolerancia erősítése, ám ha jelenleg bármelyik párt a zászlajára tűzi az egyenlő neműek házasságát, azzal csak növeli a homofóbiát.

Hasonlóan vélekedett Gál József LMP-s szóvivő, aki szerint előbb el kell fogadtatni a társadalommal az ügyet, és csak azután lehet fokozatosan megteremteni a melegházasság lehetőségét.

Bősz Anett Liberális-ügyvivő azt hangsúlyozta, hogy pártjuk minden téren a maximális jogegyenlőségre törekszik, ezért elérendő cél az azonos neműek házasságának engedélyezése.

Az Együtt ugyancsak a teljes jogegyenlőség párján áll, az a véleményük, ne az állam döntse el, hogy mi a család. Spät Judit, a párt elnökségi tagja azt mondta, kormányváltás esetén egyetlen kormányzati ciklus alatt megvalósítható az azonos neműek házasságának bevezetése.

Barabás Richárd a Párbeszéd elnökségi tagja úgy vélekedett, hogy a társadalomban a politikának fel kell vállalnia a jogegyenlőséget, ehhez pedig „érzékenyítő” kampányok szükségesek. Fel kellene végre zárkózni a XXI. századhoz, vagyis döntést kell hozni és törvénybe kell foglalni az azonos neműek házasságát – fogalmazott.

Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője arról szólt, hogy egy az LMBTQ emberek körében végzett kérdőíves felmérés szerint, amelynek keretében 2500-an nyilatkoztak, a válaszadók 77 százaléka tartotta szükségesnek az azonos neműek házasságát, illetve 76 százalékuk sértőnek tartotta az LMBTQ emberekkel kapcsolatos politikai közbeszédet.

MTI