A vád szerint a korábban menekültként elismert iraki férfi – az ügy szökésben lévő, elsőrendű vádlottja – 2021 augusztusában több országra kiterjedően működő embercsempész bűnözői csoportot irányított.

Hirdetés

A bűnszervezet magyarországi tevékenységét az iraki férfi börtönben megismert magyar ismerőse – az ügy másodrendű vádlottja – szervezte.

A csoport érvényes vízummal vagy tartózkodási engedéllyel nem rendelkező, Szerbiából – elsősorban a zombori menekülttáborból – Magyarországra gyalog érkező határsértők Ausztriába szállítását szervezte meg és hajtotta végre.

A magyar vonalat szervező férfi a nagybátyját, annak feleségét és az unokatestvérét sofőrök toborzásával bízta meg. A bűnszervezet végrehajtói, köztük a magyar szervező férfi közvetlen családtagjai is a szállító jármű előtt haladva a rendőri ellenőrzésekről értesítették sofőrtársaikat.

Az iraki irányító a határon átjutott migránsok felvételének koordinátáit, a szállítandó emberek számát és a célállomások adatait magyar bizalmasának küldte el. A videófelvétellel igazolt sikeres szállítások után járó, szállított személyenként 500 euró összeget az iraki embercsempész szintén a magyar szálat szervező bűntárshoz juttatta el, aki az összeg közel harmadát megtartotta, a fennmaradó pénzt pedig a szervezőin keresztül juttatta el a sofőröknek.

A szállításokat több esetben nagyobb raktérrel rendelkező kisteherautóval hajtották végre, amelyekben ülések, biztonsági övek nem voltak, továbbá ablakkal és szellőző rendszerrel sem voltak ellátva, így előfordult, hogy a 4-5 órás utazás a raktérbe zsúfolt 26 ember számára gyötrelemmel járt. A raktérbe csak úgy jutott levegő, hogy a migránsok kitépték a gumiszigetelést a jármű ikerajtajából.

Amikor a rendőrök az előfutókat igazoltatták, a mögöttük lemaradva haladó sofőrtársaik egy félreeső helyen kiengedték a migránsokat.

Az ügyészség a vádlottakat bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészéssel vádolja, hat vádlottnak azonban a csempészett személyek sanyargatásáért is felelnie kell. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék dönt – olvasható a közleményben.

Korábban írtuk