Az lenne az igazi gesztus az SZDSZ potenciális szavazói számára, ha a párt valamennyi ügyvivője és parlamenti képviselője lemondana, a helyükre pedig új arcok kerülnének a pártlistáról – mondta az InfoRádiónak Eörsi Mátyás szabad demokrata ügyvivő. „Mindannyian menjünk el a politikából, és nézzük meg, hogy a fiatal liberálisok mit tudnak kezdeni. Ez lett volna az egyik megoldás, ennek most elébe mentek” – tette hozzá a politikus, utalva arra, hogy szerdán az ügyvivői közül négyen lemondtak testületi tagságukról.

Eörsi Mátyás szerint a „vég jelei”, ha egy olyan kis párton belül, mint az SZDSZ, megindulnak a belső harcok. A politikus szerint a szabad demokraták rengeteg hibát követtek el együtt, ezért sem tartja szerencsésnek, hogy egyesek egyéni menekülési útvonalakat választanak. „A választók nagy maflást adtak nekünk, úgy látszik, hogy ki-ki egyenként akarja levonni a tanulságokat” – fűzte hozzá a szabad demokrata ügyvivő, aki szerint meg kellett volna próbálni még egyszer, közösen tenni a helyzet ellen.

Eörsi Mátyás hangsúlyozta: bármilyen határozat születik is az ügyvivői testület következő ülésén, elfogadja. „Testületi döntésekre van szükség. Ezt a tizenegy embert a párt kongresszusa választotta a párt élére azért, hogy együtt vigyék annak szekerét. Rosszul vittük, ezt a választók világosan visszaigazolták. Szerintem nem egyéni erkölcsi akciókra van szükség, hanem együttes döntésekre, ami lehet a teljes lemondás” – magyarázta.

A politikus közölte: el tudja fogadni azt a kritikát, amely szerint az SZDSZ-nek már rég ki kellett volna szállnia a kormányzásból és egy új választás élére állni. „Ha most egy nagyon rossz, és a tevékenységünket nem visszaigazoló választói döntés utáni pánikban mindent eldobunk, azt egyszerű megfutamodásnak tartanám” – fűzte hozzá Eörsi Mátyás.

(InfoRádió)