Júliusban újabb nyugdíjemelés érkezik, ráadásul januárig visszamenőleg. A pluszjuttatás kedden érkezik meg a bankszámlákra, a postások pedig a megszokott rend szerint kézbesítik az összeget. Az emelés a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik, az intézkedés mintegy 2,5 millió ember érint – ismerteti a hirado.hu.

Hirdetés

Legutóbb tavaly döntött hasonló intézkedésről a kormány, januártól így 5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. A mostani, évközi emelés mértéke pedig 3,9 százalék, július 1-től az átlagnyugdíj összege 167 ezer forint lesz. Júliusban így 52 ezer forintnyi pluszt kaphatnak az arra jogosultak.

Egyre többen választják az utalást

Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn leszögezte, a júliusban érkező pluszpénzzel a nyugdíjasok mellett többek között a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, a baleseti és a rokkantsági járadékban részesülők is számolhatnak.

A nyugdíjasok több mint 60 százalékának átutalással érkezik júliusban a pénz – mondta. Hozzátette, mintegy 900 ezer nyugdíjas és más ellátásban részesülő választott postai kézbesítést, akiknek a szokásos naptári napon viszi a postás a kiegészítő emeléssel növelt nyugdíjat vagy ellátást és a visszamenőlegesen járó korrekciót.

Egyre többen választják az utalást – mutatott rá az államtitkár, aki szerint ebben szerepet játszhat az is, hogy míg a bankszámlára július 12-én érkezik a nyugdíj és az azzal együtt érkező nyugdíjkiegészítés összege, addig a postai kézbesítés július 29-ig tart.

Az államtitkár felidézte, hogy az évközi nyugdíjemelés összességében 184 milliárd forintot jelent csaknem 2,5 millió nyugdíjas számára. Emlékeztetett, hogy az év elején 5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak.

A kormány áprilisban döntött a 3,9 százalékos nyugdíjemelésről

A portál emlékeztet, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy április végi Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány további 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött. A januári 5 százalékos és a mostani 3,9 százalékos nyugdíjemelés 2022-ben mintegy 8,9 százalékos pluszjuttatást jelent az időseknek.

Orbán Viktor miniszterelnök szintén áprilisban írta alá a nyugdíjemelésről szóló rendeletet. A kormányfő a háborús inflációt nevezte meg a mintegy 3,9 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelés okaként.

A teljes cikket a közmédia hírportálján olvashatják.

Korábban írtuk