Fotó: MTI, Wikimedia Commons, szerk.
Hirdetés

Az Európai Tanács június 18-19-ei találkozója előtt Budapest, Pozsony, Prága és Varsó főpolgármesterei nyílt levelükben további intézkedéseket is javasoltak a tanácsnak, hogy segítsék a városokat egy erőteljes klímaakció végrehajtásában – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A kommüniké szerint a levél fő üzenetei között szerepel, hogy a koronavírus-járványt követő helyreállító intézkedéseknek nem szabad szem elől téveszteniük a klímaválság kérdését sem, ami még a koronavírusnál is nagyobb kihívást jelent. Az Európai Zöld Megállapodásnak az EU helyreállítási stratégiájának integráns részét kell képeznie.

Továbbá a tagállamoknak emelniük kellene kibocsátáscsökkentési ambícióikat és növelni az EU 2030-as célértékét 40-ről 55 százalékra – írták.

Korábban írtuk

A főpolgármesterek javaslata szerint az EU-nak jogi megállapodást kellene létrehoznia (EU-város megállapodásokat), hogy közvetlen támogatásokat biztosíthasson a városok kibocsátáscsökkentési projektjeihez.

Az EU új helyreállítási intézkedéseinek tartalmaznia kellene egy specifikus Európai Helyreállítási Alapot, amely támogatásokat és kölcsönöket biztosít a városoknak és városlakóknak közvetlenül, vagy a kereskedelmi bankokon keresztül – olvasható a közleményben.