Fotó: Demokrata/T. Szántó György
Benesch Antal
Hirdetés

Hétszáznegyvenhetedik szüretükön vannak túl, ezzel az övék Magyarország második legrégebbi borászata, mondja büszkén a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. Benesch Antal vendéglátósként kezdte, onnan fordult érdeklődése a borászat felé. Elvégezte a Kertészeti Egyetem szőlész-borász mérnöki szakát, a szakmai gyakorlatot a 996-ban alapított, vagyis az idén 1027 éves Pannonhalmi Apátsági Pincészetnél töltötte, amely mint ilyen a legrégebbi hazánkban, később az új-zélandi Marlborough-ban és a ma osztrák uralom alatt álló Őrvidéken szerzett tapasztalatokat. 2020 óta formálja a Szent István király által alapított, püspökségből 1993-ban Szent II. János Pál pápa által érsekségi rangra emelt Veszprémi Főegyházmegye borait.

Az érsekség szőlőterületei Felsőőrsön, illetve a Káli-medencében, a mindszentkállai Püspökdombon találhatók. Utóbbi ültetvény szőlei közt járva beszélgetünk Benesch Antallal. A fiatal szakember felhívja figyelmünket, hogy ezeket a területeket különös módon a kommunizmusban nem vették el az egyháztól, így megmaradhatott a folyamatosság. Igaz, a vörös diktatúra mindent átható minőségrombolása itt sem múlt el nyom nélkül.

A szőlő és a bor régmúltját ugyanakkor még mindig őrzi a táj, bizonyítékul szolgálnak erre a XIV. században épült, máig megmaradt támfalak, amelyekkel teraszos művelést tettek lehetővé a domb­oldalakon. Dokumentáció viszont nem sok maradt, mindössze egy birtoklap, egy 1946-os címkerendelés papírjai, továbbá néhány fénykép az 1960-as évekből őrzi a régi idők emlékét.

Fotó: Demokrata/T. Szántó György

– Felsőőrsön 1910 óta van 3,2 hektárunk, ezen sauvignon blanc-t, rajnai rizlinget, olaszrizlinget, pinot noirt, syrah-t, cabernet francot termelünk az ottani löszös, agyagos, márgás, palás, vörös permi homokköves talajon. 2025-ben újratelepítjük ezt a területet. Álmainkban korszerű pince, kóstolóterem, vinotéka is szerepel. Jelenleg bérfeldolgozással készítjük a borainkat, amelyek jövő nyártól a megújuló veszprémi várban berendezendő kóstolóhelyiségben már megtalálhatók lesznek – vázolja a pillanatnyi helyzetet Benesch Antal.

Korábban írtuk

Mindeszentkállát kincsesdobozként emlegeti a fiatal szakember. Alappal. Itt mindig különös, szinte lebegő nyugalom ereszkedik az emberre. Délre tekintve a távolban foltokban a Balaton víztükre csillog, nyugat felé nézve a Badacsony, a Tóti-hegy és Szigliget északi oldala magasodik. Az égen ölyvek vijjognak, komótosan, de megállás nélkül fúj a szél. Ez utóbbi a terület egyik sajátossága, ami nagy segítség a szőlő gombás fertőzései elleni küzdelemben.

Mindszentkállán három hektárja van a Veszprémi Érseki Pincészetnek, jövőre itt is újratelepítés következik, és még másfél hektárral megtoldják. A hosszú távú terv az, hogy mindkét településen 10 hektárról szüretelhessenek.

– Mindszentkállán is a sauvignon blanc és a rajnai rizling a fő fajtánk, az összes borunk 70 százaléka fehér. Emellett itt is van canernet francunk, pinot noirunk és syrah-nk, és lesz majd két újabb kékszőlő-fajtánk, grenache és monastrell, és két újabb fehér fajtát is telepítünk, verdejót és albariñót. A felmelegedéssel és az egyre gyakoribb vízhiánnyal járó klímaváltozás szabja meg a fajtaválasztékot – magyarázza az elsőre talán meglepő választást Benesch Antal. Érdeklődésünkre, mi a helyzet az olaszrizlinggel, a pincészet főborásza azt mondja, hogy telített a piac az ebből a fajtából készült borokkal, így nem látja értelmét egy újabbal kirukkolni, inkább a saját arculat és stílus kicsiszolására helyezi a hangsúlyt.

Amiben főszerepe van a talajtani és klimatikus adottságoknak.

– Az egykori vulkanizmus és a valaha itt hullámzó Pannon-tenger örökségeként nagyon sokféle a talaj, néhány méterenként változik. Bazalt, bazalttufa, andezit, riolittufa, vörös permi homokkő, márga, agyag, szürke és barna erdőtalaj egyaránt megtalálható itt, és zsírkréta állagú mészkőfoltok is előfordulnak. Ennek köszönhetően lehet játszani, kísérletezni a különböző parcellákról szüretelt szőlővel. Ugyanakkor a telepítéseknél figyelembe vesszük az adottságokat, számos talajszelvényfúrás és -elemzés előzi meg az ültetést. Tudatosan kell megválasztani a megfelelő fajtát, azon belül a legalkalmasabb klónt és az erjesztéshez használt élesztőt is – avat be a szakmai részletekbe a a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

Fotó: Demokrata/T. Szántó György

A pincészet borai idén májusban kerültek forgalomba, jelenleg a Bortársaság portfóliójában találhatók meg. A tavalyi évjáratból 40 ezer palack készült, idén 50 ezret terveznek, hosszú távon szeretnék 250 ezerre feltornászni a termelést. A borok burgundi és rajnai palackokba kerülnek, ezek elegánsak. Parafa dugót egyáltalán nem használ a Veszprémi Érseki Pincészet.

– Az érsekség jelmondata: „Őseink hite a jövő reménye.” Ez a filozófia tükröződik a pincészet munkájában is, igyekszünk minél kisebb környezetterheléssel dolgozni. Nem alkalmazunk gyomirtót, rovarölő szert, a permetezéshez összegyűjtött és ülepített esővizet használunk, a jövőbeli terveink között napelemes rendszer, az Új-Zélandon ma már kötelezően megépítendő pince alatti vízszűrő puffertartály, drónos permetezés is szerepel. Borainkat nem töltjük drága, vastag palackokba, a címkéink 40 százalékban újrahasznosított papírból készülnek, a kartonokat újrahasznosítjuk, és parafa dugót sem használunk. Miért dolgozzunk Portugáliából importált dugóval, ha a mikrooxidációt lehetővé tevő új-zélandi típusú, de hazai gyártású, többször újrahasznosítható csavarzárat is használhatunk? – így Benesch Antal.

Ami pedig magukat a borokat illeti, a Veszprémi Érseki Pincészet három borcsaládot készít. A Vesprim Infula sorozat fehér-, rozé- és vörösborai a két termőhelyről származó alapanyagok együtteséből készülnek, megmutatva, hogy milyennek gondolja a balatoni bort a Veszprémi Érsekségi Pincészet, amelyre az elnevezés is utal, az infula ugyanis püspöksüveget jelent. E sorozat fehérbora egyben az érsekség misebora.

A mandorla nem más, mint régi ábrázolásokon látható mandula-körvonalú dics­fény. Az e névvel illetett borcsaládban ugyancsak a felsőőrsi és a mindszentkállai területek együttese található, de fajtaborok formájában, azt bemutatva, hogy miként fogalmazza meg a pincészet a rajnai rizlinget vagy a sauvignon blanc-t. E borcsaládban minden évben az adott fajták legjobbjai kerülnek palackba akár több különböző időpontban szüretelt, eltérő technológiával feldolgozott alapanyagokból készült tételek összeházasításával.

Az 1277 borcsalád a pincészet csúcskategóriája, ebben a sauvignon blanc-ok és a rajnai rizlingek közül is a legkiválóbbak sorjáznak, a vörös házasítás pedig a mindszentkállai ültetvény kékszőlő-fajtáinak egybesimulása.

– Hagyományainkat tükröző, de korszerű, tiszta, elegáns, komplex, ásványos borokat akarunk készíteni, olyanokat, amelyek megérintik az embert, érzelmeket váltanak ki belőle – foglalja össze szakmai filozófiáját Benesch Antal.