A Varsói Egyezmény végrehajtásával kapcsolatos jelentésében az ET emlékeztetett: az egyezmény részes államai azt vállalták, hogy nemzeti jogszabályaik biztosítják a jogi személyek felelősségre vonhatóságát pénzmosási bűncselekmények esetén. Gondoskodnak továbbá arról, hogy a bűncselekményekben felelősnek minősítettekkel szemben hatékony, arányos és visszatartó erejű büntetőjogi szankciókat alkalmazzanak, beleértve a pénzügyi szankciókat is.

Hirdetés

Az Európa Tanács a jelentésben kiemelte: a magyarországi büntetőjog a Varsói Egyezményben rögzítettek szerint írja elő a jogi személyek felelősségre vonhatóságát a pénzmosás területén elkövetett bűncselekményéért. A tanács arra ösztönzi a magyar hatóságokat, hogy folytassák az ítélkezési gyakorlat fejlesztését ezen a területen – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a pénzmosással foglalkozó, bűncselekményből származó jövedelem felkutatásáról, lefoglalásáról és elkobzásáról, valamint a terrorizmus finanszírozásáról szóló Varsói Egyezmény részes államai közül Magyarország mellett Azerbajdzsán, Ciprus, Görögország, Grúzia, Horvátország, Lettország, Litvánia, Málta, Moldova, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Szerbia, Szlovákia és Svédország ültette át teljes mértékben az egyezmény 10. cikkének rendelkezéseit.

Korábban írtuk