Szinte a teljes hazai baloldali sajtó megírta, – a 444-től a HVG-n keresztül a Magyar Narancstól a Magyar Hangig – hogy „Oroszország barátai közé sorolta Magyarországot a Pravda”. Az orosz pártlap cikke arról szól, hogy hamis az a kép miszerint az egész világ Oroszország ellen van az invázió miatt, sőt szerintük Washington és Brüsszel „fullasztó szankcióival” kisebbségben van, és Magyarország sem tartozik ebbe a körbe.

Hirdetés

A HVG például cikkében ezt írja:

„Az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval »nem lépést tartó« országok közé sorolták még a »keleti NATO-ként« is emlegetett KBSZSZ-tagállamokat, Argentínát, Mexikót, Törökországot, Azerbajdzsánt, Grúziát és Moldovát, amelyek nem csatlakoztak a szankciókhoz (bár Moldova pár napja hivatalosan a felvételét kérte az EU-ba). Itt említik Magyarországot, továbbá »szinte egész« Latin-Amerikát, Egyiptomot, az Egyesült Arab Emírségeket és Szíriát.”

Az igazság ezzel szemben az, hogy a cikk Magyarországra vonatkozó része pontosan, szó szerint lefordítva így szól: „Magyarország, bár formálisan nem utasítja el a korlátozások bevezetését, kategorikusan nem fogja felfegyverezni Kijevet.”

Korábban írtuk

Az álhír cáfolatát bővebben itt olvashatja el a Mandiner oldalán.