Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

Farkas Félix, a parlament roma szószólója napirend előtti felszólalásban emlékezett meg a Roma Kultúra Világnapjáról. Ezt a napot a világ különböző országaiban élő cigányság az egyik legfontosabb ünnepeként tartja számon. Farkas Félix felszólalásában elmesélte, hogy az ENSZ döntését megelőzően, ötven éve ezen a napon döntött arról az I. Roma Világkongresszus, hogy a Gelem, gelem kezdetű dal lesz a világ cigányságának a himnusza, az „Opre Roma!”, „Fel, Cigányok!” a közös jelmondatuk, illetve döntés született a cigány zászlóról is.

Farkas Félix a kettős identitás megélését és a cigány lét nehézségeit említve arról beszélt, hogy a többi magyarországi nemzetiséggel együtt a cigányság büszke az anyanyelvére, nemzetiségére, a kultúrájára. A cigányság anyaország, óhaza nélküli nemzetiségként él szétszórva a világban, így sokkal erősebb köteléknek kell lennie egymás között ahhoz, hogy valódi közösségként tudjanak létezni a világ különböző részein.

– Nekünk szerencsénk van, mert Magyarország védi a nemzetiségeit. Ehhez persze kellett az, amivel híres romáink hozzájárultak az egyetemes emberi kultúra gazdagításához. És kell az, hogy ne lehessen következmények nélkül kipenderíteni egy méltán világhírű 100 Tagú Cigányzenekart a belvárosi próbaterméből és ne lehessen leradírozni a Józsefvárosi Cigányzenekart a kulturális palettáról – jelentette ki Farkas Félix.

A roma nemzetiségi szószóló emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány nemcsak a roma embereket, hanem a roma közösség művészetét is hathatósan támogatja. A segítségre jó példaként szolgál a 100 Tagú Cigányzenekar esete, akiket miután száműztek a Wesselényi utcából, a kormány harmincmillió forint rendkívüli támogatással járult hozzá ahhoz, hogy a zenekar működését semmi ne veszélyeztesse. Farkas Félix tolmácsolta a zenekar köszönetét Kásler Miklós miniszter felé, elmondása szerint ugyanis a segítség a legjobbkor jött abban az időszakban, amikor az ellenzék a politikai céljai elérésére akarja felhasználni a cigányságot.

Korábban írtuk

A felszólalás középpontjában azonban nem a napi politika, hanem a roma kultúra állt. Farkas Félix megemlékezett azokról a méltán elismert művészekről, akik büszkén vállalják roma származásukat, akik nagyban gazdagították a nemzeti kultúrát és közelítették egymáshoz a roma polgárokat és a többségi társadalom tagjait. Költők, festők, írók, zenészek, a sort hosszan lehetne folytathatni, ahogy a világhírnévnek örvendő cigány származású művészek névsora is szinte végtelen.

– A Nemzetközi Roma Napon az értékes és sokszínű roma kultúrát ünnepeljük – mondta Farkas Félix felszólalásában, ezzel együtt sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a járványhelyzet nem teszi lehetővé a Roma Kultúra Napjának hagyományos megünneplését. Elmaradnak a szokott kulturális programok, a közösségi összejövetelek és a szakmai fórumok. A technika azonban lehetővé teszi, hogy online programok és találkozások keretében megemlékezzen a közösség arról, hogy a roma nemzetiségű honfitársaink a több évszázados történelmi múlttal szerves részét képezik a magyar társadalomnak és az egész világnak.

Évek óta hagyomány az is, hogy a Romano Teatro Cigány Nemzetiségi Színház indiai népszokás szerint szervezi az emléknapi programjának egyik elemét, amely szerint több százan elzarándokolnak a Hernád folyóhoz, zene és énekszó mellett koszorúkat, virágokat, virágszirmokat és úszó mécseseket bocsátanak a vízre. A világjárvány miatt sajnos ez a nagyon népszerű program is elmarad. A jövőbe vetett bizakodás azonban töretlen marad ezekben a nehéz időkben is.

– A kultúránk bennünk van és büszkék vagyunk arra, hogy színesíthetjük vele hazánkat, Magyarországot! – zárta felszólalását Farkas Félix.