Hirdetés

Karácsony szokásos videóbejelentkezései egyikében kötött bele azokba a tervekbe, amelyek a fővárosi vezetés kérései alapján születtek meg. A hazug embert azonban hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. A kormányzati forrásból Budapest javára megvalósítandó beruházásért felelős Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója fölényes tényszerűséggel tette helyre az akadékoskodó kötekedőt.

– …meglepetéssel hallottam […], hogy a tervekkel nem elégedett és több fát szeretne. A terveken pontosan annyi fa van, amennyit a főváros szeretett volna, egy darabbal sem kevesebb. A tervezés megindításakor a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, melynek főpolgármester úr az egyik társelnöke, úgy döntött, hogy a Budapest Fejlesztési Központ a tervezés során minden terv elfogadását a Projektirányító Bizottság (PIB) útján tegye meg, mely fele-fele részben a kormányzati BFK és a főváros delegáltjaiból áll, döntést csak egyhangúan hozhatnak. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a BKK és a BKV szakembereit delegálta ebbe a bizottságba a főváros képviseletében. Ez a bizottság a terveket minden koncepcionális ponton jóváhagyta, a tervezés kapcsán semmilyen koncepcionális eltérés, észrevétel, vitás pont nem maradt fenn. Sok ügyben kért a főváros (és a BKK, BKV stb.) módosításokat a terveken, amikor a koncepcionális tervezés fázisában voltunk. Ezeket egytől egyig befogadtuk, és a tervek minden ilyen kérést tartalmaznak – tárta fel a valóságot Vitézy Dávid a főpolgármesteri pimaszkodásra reagáló Facebook-bejegyzésében.

– A tervek minden tekintetben a lehető legzöldebbek lettek. Engedje meg, hogy néhány példát említsek. A korábbi elképzelésekkel ellentétben a villamospálya, ahol csak lehet, fűvel borított lesz, összesen 1,64 kilométer hosszban. A korábbi elképzelésekkel szemben mintegy 70 fával kevesebb kivágása szükséges a villamos megépítéséhez, és a projekt keretében 178 darab új fát is ültetünk – szembesítette a tényekkel a BFK első embere a hazugságokkal kampányoló Karácsonyt.

Vitézy Dávid arra is rámutatott, hogy kifejezetten a városvezetés és a XI. kerület ugyancsak balliberális vezetése miatt nem lehet több fa a Szent Gellért tértől a Duna-parton a Kopaszi-gát érintésével a Budafoki út és a Dombóvári útig érő új villamosvonalon.

Korábban írtuk

– Több fa telepítése két okból sem volt lehetséges: egyrészt a fák csak a megmaradó kis számú, a mai 497 helyett megmaradó 113 férőhely rakparti parkolóhely további csökkentésével lettek volna elültethetők, amit a főváros felügyelete alatt álló Budapest Közút nem tartott elfogadhatónak, és a XI. kerület vezetése sem. A XI. kerület vezetése legutóbb az október 20-i tervegyeztetésen zárkózott el határozottan a további parkolóhelyek megszüntetésétől. Másrészt a parkolóhelyek alatt futó DN800 főnyomócső és más közművek fölé fák ültetését a főváros tulajdonában álló Fővárosi Vízművek és a többi közműcég nem engedélyezte. Mindezen túlmenően az eredeti terveinkben szereplő 12 darab új fa telepítéséről kellett lemondanunk a főváros távhőszolgáltatója kérésére, amely ismeretlen jövőbeni időpontban távhővezeték építését tervezi, és kérte, hogy a fák telepítésétől tekintsünk el. Mindezeket önöknek jeleztük, elmondtuk. Azt ígérték, hogy megpróbálják ezt megoldani a felügyeletük alatt álló közműcégeikkel. Ez azonban nem történt meg, október óta semmilyen megoldást vagy választ nem kaptunk, csak […] öntől egy Facebook-videót, ahol a terveken kéri számon azt, ami épp a főváros és cégei kérésére szerepel a terveken úgy, ahogy ma szerepel – leplezte le Vitézy Dávid a főpolgármester szemforgató hazugságait, hozzátéve: – Ha azt szeretné, hogy még több fa legyen a terveken, hívja be a Városházára és győzze meg az ön felügyelete alatt álló közműcégeket és kezelőket, hogy a BFK számára ne tiltsák meg több fa telepítését. […] Hangzatos Facebook-videók nyomán ez a villamos nem fog megépülni, csak ha a városvezetés el tudja dönteni, mit szeretne, és kiadja a szükséges hozzájárulásokat.

Ez a nyilvános üzenetváltás sebészi pontossággal megmutatta a 2019 októbere óta regnáló budapesti városvezetés természetét. Építő együttműködés helyett kerékkötő aknamunka és ideológiai alapú hazudozás folyik Budapesten. Karácsony Gergely és az őt irányítók a városvezetés, fejlesztés, jövőépítés helyett a kormánnyal harcolnak, és balliberális bunkerré alakították Budapestet. A zöldre mázolt ideológia csak ürügy, idevonatkozó fogadkozásaikat rendre megszegik. Emlékezetes, hogy pazar közparkot ígérték a Városháza parkolójába – az elmúlt lassan két és fél évben egy kapavágás sem történt ez ügyben. Annál dühödtebben támadják a Városliget méltó megújítását célzó Liget projektet, a park lebetonozásáról hazudva, noha a zöldfelület nőni fog. Karácsony és a balliberális lakájmédia propagandistái a lenyűgöző építészeti remekmű, a számos neves nemzetközi elismeréssel díjazott, a környezetbe bele­simuló Magyar Zene Háza átadására is gyűlölettel reagáltak. A főpolgármester szerint „parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba”.

Rossz az, aki rosszra gondol…

Szerencsére a karaván a kutyaugatással nem törődve halad, ám a munkát jelentősen nehezíti a városvezetés kötekedése és állandó gáncsvetése. Fontos fejlesztések maradnak el, legalábbis időben beláthatatlan távolságra csúsznak, mert Karácsonyék nem hajlandók forrást biztosítani rájuk. Tipikusan ilyen a svábhegyi fogaskerekű régóta szükséges átfogó felújítása, amelynek a terveit a Tarlós István vezette főváros elkészítette, ám 2019 óta a Városházát megszálló balliberálisokat ez az ügy nem érdekli.

Még a saját programjukat sem hajtják végre. 2019-ben Karácsony azzal kampányolt, hogy minden fővárosi újszülött után elültetnek egy fát. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente átlag 15 ezer baba születik Budapesten, tehát 2019 októbere óra nagyvonalúan számolva is legalább 30 ezer új fának kellene lennie a fővárosban. A tény ezzel szemben az, hogy, mint azt a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt.-től, közismert nevén a Főkerttől megtudtuk, 2020-ban 1605, tavaly pedig 3441 fát ültetett a társaság. Ez mindössze 5046 fa, a hatoda az ígért mennyiségnek.

Ez annál szánalmasabb, mivel Tarlós István főpolgármestersége idején három év alatt, 2016-tól 2019-ig tízezer új fával gazdagodott Budapest. A tények alapján világos és egyértelmű, ki az, aki szakszerűen cselekszik, és ki az, aki csak handabandázik. ν