„Egy nagyon-nagyon gyenge minőségű és a tényektől elrugaszkodott propagandavideó volt, amit láttunk”

Hirdetés

– kezdte értékelését a szakértő. Tóth Máté szerint Magyarország valójában diverzifikálja a gázbeszerzését, és a saját kitermelésnövelése mellett több irányból is vásárol földgázt az ország.

„Magyarország részt vesz a régióban elérhető LNG (cseppfolyósított földgáz)-aukciókon is, amilyen például Gdansk is” – világított rá Tóth Máté energiajogász.

Ez a folyamat azonban nem megy egyik pillanatról a másikra, tehát minden ezzel kapcsolatos szemrehányás „indokolatlan és sértő” – hangsúlyozta a szakértő.

„Másrészt a világban nincs annyi rendelkezésre álló szabad földgázkereskedelmi kapacitás, amennyi az ilyen vágyvezérelt gázellátási változásokat levezényelhetővé tenné”

– jegyezte meg Tóth Máté.

A Magyar Nemzet emlékeztet, a diplomáciai képviselet a hazai és európai energiapolitikát elemzi a Facebookon közzétett hatásvadász videójában, amely nem szenved hiányt a különböző drámai kép- és hanganyagokban.

A videóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állításával indítanak, miszerint az orosz gáz nélkül nem lehetne biztosítani Magyarország energiaellátását, majd külföldi ellenpéldákat sorol: Csehországot, Lengyelországot és Bulgáriát, amelyek szerintük „jelentősen csökkentették” az orosz gáz importját 2023-ban.

„A videóból kimaradt, hogy közvetlen szomszédunk, Ausztria 98 százalékban vásárol orosz földgázt”

– hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve, hogy a videóban pozitív példaként szereplő Csehország és Lengyelország esetében eleve nem volt olyan mértékű a földgáztól való függőség, ugyanis ezek az országok a villamosenergia-termelést nagyrészt széntüzelésű, főleg barnaszenes, lignites erőművekkel oldják meg. Ez rendkívül környezetszennyező, de a zöld szempontokra máskor oly érzékeny Biden-kormányt ezúttal láthatóan nem zavarja.

Emellett egy ország földgázfogyasztását nem lehet politikai céloknak alárendelni, ennek látjuk a veszélyeit. A nagykövet videójában említett országok egyoldalúan átálltak orosz földgázról amerikai gázra.

„Az elmúlt másfél évben lényegében ugyanolyan mértékű gázvásárlási szerződéseket kötöttek az Egyesült Államokkal, mint korábban Oroszországgal, csak sokszoros áron”

– világított rá Tóth Máté.

Korábban írtuk

Az Egyesült Államok így hirtelen vevőket talált az évekig senkinek sem kellő, nagyon drága és nagyon környezetszennyező LNG-re. Most, az elnökválasztás közeledtével a négy évvel ezelőtti kampányígéreteire visszaemlékezve, a Biden-kormány bejelentette, hogy felülvizsgálja az LNG-szállítási szerződéseit Európába, valamint felfüggesztette az új LNG termelési infrastruktúrák létesítésének engedélyezését az Egyesült Államokban.

Ezzel pedig teljesen bizonytalanná vált az erre átállt európai országok ellátása.

A szakértő egy időbeli egybeesésre is felhívta a figyelmet a nagykövet videójával kapcsolatban. Szerinte a napokban több olyan cikk látott napvilágot Magyarország hosszú távú gázszerződéseivel kapcsolatban, amelyek egyrészt spekuláción alapulnak, másrészt képtelen állításokat tartalmaznak, beleszámolják például a gáz árába a szállítási rendszerhasználati díjat is, ami az iparághoz értők számára képtelenség.

Tóth Máté szerint ugyan a szerződések pontos feltételei nem ismertek, de azt azért lehet sejteni kívülről is, hogy követő ár van a gázszerződésben. Ráadásul nem lehet a tőzsdén a földgáztermékek napi árához hasonlítani egy ország hosszú távú gázbeszerzését – mutatott rá. „Az almát a körtével próbálják összehasonlítani.”

Ezeknek a cikkeknek és a nagykövetség (a cikkek szalagcímeit bizonyítékként beállító) videójának az időbeli közelsége legalábbis tanulságos a szakértő szerint.

„A videóban látható számok pillanatfelvételek, a trendek nem derülnek ki belőlük”

– említ egy újabb problémás pontot a szakértő, példaként hozva Csehországot, amelynek az orosz gázvásárlása ugyan tényleg drasztikusan lecsökkent 2023-ban, az idei év első negyedévében azonban már ismét nőtt.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.