– Európa lemondott legnagyobb beszállítójáról, ami a háború előtt az olajigényének több mint negyedét fedezte. Így az életbe lépett olajembargó és olajársapka alapjaiban változtatja meg az uniós olaj- és energiapiac működését – mondta a Magyar Nemzetnek Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának a vezetője.

Hirdetés

– A lépés jelentős áremelkedéshez vezet, a világpiacról ugyanis az orosznál drágábban lehet olajat beszerezni. Ez azonnali, 40–50 százalékos áremelkedést jelent, amelyhez még hozzá kell számolni a szállítás költségeit is. Az olajat ráadásul távolabbi helyszínekről kell Európába hozni

– emelte ki. – Oroszország a világ egyik legnagyobb olajexportőre. Ezért az uniós lépések következményei a világpiaci árakat is felfelé hajtják – ismertette az üzletágvezető.

Hortay Olivér felhívta a figyelmet arra is, hogy a rendkívüli mennyiségű orosz olaj pótlása az egyébként is szűkös globális piacról óriási logisztikai feladat. Ezért itt a legkisebb zavar is regionális ellátási nehézségeket okozhat.

Magyarország mentességet kapott az embargó és az árplafon bevezetésére

A szakértő emlékeztetett, hogy Magyarország mentességet kapott az embargó és az árplafon bevezetésére, azaz hazánk továbbra is vásárolhat a csővezetéken érkező orosz olajból.

Azonban az unióban kibontakozó gazdasági válság hullámai ide is begyűrűznek majd. Azzal, hogy más tagállamok energiapiaci mozgástere szűkül, hazánk is egyre nehezebben és drágábban fog tudni nyugati üzemanyagokat importálni.

Az üzletágvezető kitért a finomított orosz kőolajtermékekre is, melyekre február 5. után lép hatályba az embargó.

– Ez hazánk esetében azt jelenti például, hogy a Mol pozsonyi finomítója hiába dolgozhat fel orosz olajat, azt nem lehet tovább értékesíteni Magyarország felé. A finomított termékek embargóját már most beárazta a piac, ez pedig tovább szűkíti a külkereskedelmi lehetőségeket

mondta. A világpiaci árak emelkedése felfelé hajtja az orosz beszerzés költségeit is, azaz nemcsak szűkül hazánk gazdasági mozgástere, hanem veszélybe kerül a benzinárstop fenntartása is. Ez utóbbinak ráadásul az is feltétele, hogy a Mol százhalombattai finomítója teljes kapacitással tudjon üzemelni tette hozzá a szakértő.

Korábban írtuk