Fotó: MTI/Koszticsak Szilárd (archív)
Hirdetés

A magunk mögött hagyott 10 évet az őszinteség, a bátorság és a büszkeség rendezőelve alapján megközelítő feltárás alapja az 1990-től 2010-ig eltelt húsz év, a rendszerváltás rendszerének kritikai áttekintéséből kirajzolódó állapotfelmérés.

Panyi Miklós, az Alapjogokért Központ nemzetközi ügyekért felelős igazgatóhelyettese szerint ezen időszak jellemzői – az államadósságot növelő hitelekből fenntartott életszínvonal, a népesedéspolitikai mulasztások, a rossz foglalkoztatási szerkezet – valójában az 1970-es, 1980-as években gyökereztek, emellett a külső erők befolyása (külföldi tulajdonszerzés a stratégiai ágazatokban, a bankrendszerben fennálló egészségtelen külföldi túlsúly, a NGO-k tevékenysége) is meghatározta az 1990 utáni húsz évet.

– Régi bűnnek hosszú az árnyéka – fogalmazott Molnár Balázs. Az Alapjogokért Központ projektvezetője Antall József, az első szabadon választott kormány miniszterelnöke érdemeit méltatva hozzátette, hogy a tárgyalásos átmenet felemás rendszerváltást szült, aminek következtében elmaradt az igazságtétel és a lusztráció, újra felszínre került és meghatározóvá vált a népi-urbánus ellentétpárral jelölhető világnézeti vita, a tudatos nemzettudat- és kultúrarombolás, a 2000-es évek első évtizedének végére pedig demokráciadeficit, jogállamisági problémák, napi szintű közbiztonsági krízis uralkodott el.

Korábban írtuk

– 1990 azt üzente 2010-nek, hogy a félmegoldás nem megoldás – summázta a tanulságot Molnár Balázs. Mint mondta, a 2010-ben munkához látó nemzeti-konzervatív kormány ugyanakkor a kétharmados parlamenti többségre támaszkodva elkezdett, magát a kormányalakítást is megelőző azonnali cselekvéssel bizonyította kormányzóképességét – ez a magyarázata a következő két választás ugyancsak kétharmados megnyerésének.

Molnár Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy számos ügyben, például a migráció kérdésében vagy a bankadó témájában a külföldi reakciók az első heves támadások után megváltoztak, és mára elismerőek lettek.

Az Alapjogokért Központ kutatásának eredményeit folyamatosan teszi közzé az intézet, emellett elindult az ujkorszak.alapjogokert.hu honlap, amely többek között egy idővonalon sorra veszi az elmúlt tíz év legfontosabb eseményeit.