Fotó: MTI/Balázs Attila
Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án
Hirdetés

„A házi őrizetben lévő Bige László rendelte meg azt a több 10 millió forintba kerülő közvélemény-kutatást, amely részletesen foglalkozik a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzettel” – írja a Telex című, balliberális hírportál, hozzátéve, az általuk is megismert kutatást

az ellenzéki kampányfelelősöknek a héten már bemutatták.

„»Saját magamnak csináltattam a kutatást, érdekelt, hogy a magyar társadalom a járvány közepén hogy viszonyul a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzethez, és arra is kíváncsi voltam, van-e a mostani ellenzéki összefogásnak reális esélye a győzelemre a Fidesz ellen« – mondta a Telexnek Bige László arra kérdésre, miért rendelt meg egy ekkora kutatást. A felmérést a Závecz Research végezte, és több elemző, például a republikonos Horn Gábor segítette az adatok értelmezését” – teszi hozzá a Telex, amely egyébként meglepőnek nevezi, hogy a házi őrizetben lévő Bige

„egy olyan nagyszabású kutatást finanszírozott, amelyből most az ellenzéki kampányguruk kezdhetnek el dolgozni a 2022-es választásra készülve.”

A mostani információ annak fényében is érdekes, hogy a vadhajtások.hu februárban exkluzív cikket jelentetett meg: egy nappal Jakab Péter balesete után Horn Gábor egykori SZDSZ-es államtitkár is karambolozhatott a portálhoz eljutott képek tanúsága szerint.

Fotó: vadhajtasok.hu
A Vadhajtások egyik fotója

A Vadhajtások azt állította a képek alapján, hogy Horn Bige László nyíregyházi nagyvállalkozónál járt vendégségben. Bigét, az egyik leggazdagabb magyart, decemberben vették őrizetbe gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt.

Korábban írtuk

Mint a Mandiner emlékeztetett: a nagyváradi születésű üzletember nem először került be a hírekbe hasonló ügyek kapcsán – májusban az ügyészség vádat is emelt ellene, ekkor börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványoztak.

„Bige szolnoki kénsavgyárát már 2018 őszén átkutatta a rendőrség és a katasztrófavédelem. A rendőrség akkori közlése szerint a hulladékgazdálkodási törvény megsértése és más bűncselekmények miatt nyomoztak. A szolnoki gyárban a rendőrök 9-szer, a katasztrófavédők 12-szer voltak kint fél év alatt, az üzemet pedig be is záratták a hatóságok” – írta a Mandiner.

A baleset kapcsán a portál ezeket kérdezte Horn Gábortól:

  1. Ő látható-e a képen?
  2. Hol készültek a képek?
  3. Tényleg Bige Lászlónál járt?
  4. Miről egyeztettek?
  5. Összefüggésben volt-e a találkozó a 2022-es parlamenti választással?

Az Index a 2010 előtti szocialista kormányok idején a leggazdagabb magyarok közé kerülő Bige Lászlóról szóló, 2018-as portréban azt írta: „Valóban adott egy nagyon értékes vertikum, a műtrágyaipar és bizonyos savgyártások, amely sokakat érdekelne, de amelynek mai gazdája határozottan nem a jobboldaltól eredeztetheti vagyonát. Nincsenek szövetségesei, annál több az üzleti ellenfele. Saját megfogalmazása szerint mindent önerőből ért el, de valójában abban, hogy a felszín felett tudott maradni,

a baloldal idején kapott állami hitel is segített neki”,

utalva arra, hogy amikor bajba került, 

„végül Bigének Gyurcsány Ferenc kormánya segített, az MFB anyagi segítsége lendítette ki a patthelyzetből.”.