Hirdetés

Tizenhárom év után ismét lehet magyar érdekképviselete a felvidéki magyarságnak a pozsonyi parlamentben, ha a három magyar párt egyesülésével létrejött Szövetség bejut a törvényhozásba a szeptember 30-i választáson. Kellő súllyal akár a mérleg nyelvévé is válhat a formáció, de ehhez az kell, hogy minél több felvidéki magyar rá adja a szavazatát. Nagy a tét, érdemes akár külföldről is hazautazni voksolni.

Így tesz a Budapesten élő Riedly Dénes is, egy angliai cég informatikusa, aki munkáját a magyar fővárosból látja el. A fiatalember szerint az, hogy a Felvidék déli területei lemaradtak a fejlődésben, főleg annak következménye, hogy 2010 óta nincs magyar képviselet a szlovák parlamentben.

– Korábban éltem Portugáliában és Angliában is, de minden szavazásra hazautaztam, ehhez igazítottam a szabadságomat – mondja a fiatalember. Riedly Dénes szerint aki bármilyen okból nem szavaz, az végső soron a győztesre szavaz, hiszen távolmaradásával a nyertes esélyeit erősíti.

– Kamaszként éltem át Csehszlovákia különválását, az önálló Szlovákia első, a nemzetpolitikában egy pillanatig sem határozatlan lépéseit. Területi átrendezés tudatosan a magyar ajkú kisebbség kárára, egynyelvűséget szolgáló nyelvtörvény. Ezekben az években sokunk szívébe vésődött: vagyunk és maradunk. Bár a Gondviselés titokzatos szándéka szerint az anyaországban járom életem útját, felvidéki magyarként mindig hazamentem és választottam, mert ez nem jog, hanem szent kötelesség – mondja érdeklődésünkre a felvidéki születésű, ma a csonkahoni Bogácson szolgáló Lipcsák János atya.

Korábban írtuk

Levélben vagy otthon

Mintegy 300 ezer szlovák állampolgár él külföldön, közülük nagyjából 50 ezer magyar. A szlovák választási rendszer nem teszi lehetővé a nagykövetségeken, konzulátusokon való szavazást, így a külföldön élők levélben vagy odahaza személyesen tudják leadni voksaikat. A levélszavazásra augusztus 9-ig kellett regisztrálni, eddig az időpontig 72993 szlovák állampolgár jelezte szavazási szándékát, nekik úgy kell postára adniuk voksukat, hogy az szeptember 29-én délig megérkezzen a pozsonyi belügyminisztériumba.

Aki regisztrált, de mégis otthon lesz a választás napján, az minden további nélkül szavazhat a lakóhelye szerinti szavazókörben, feltéve, hogy előzőleg nem voksolt már levélben.

– Az a tét, hogy lesz-e olyan magyar érdekképviselet a pozsonyi parlamentben, amely fel meri vetni az olyan, magyar szempontból fontos kérdéseket, amelyek akár felborzolják a szlovák kedélyeket – véli Leczo Bence. Az író, újságíró úgy látja, az összefogás új esélyt kínál, hiszen a szlovák–magyar vegyes Most-Híd párt megjelenése előtt a Magyar Koalíció Pártja stabilan jelen volt a szlovák parlamentben.

– A szlovák pártok egyre inkább próbálkoznak magyar tagozatok létrehozásával, ami egyelőre ugyan nem túl sikeres, de ha most sem sikerül megugrani a parlamenti küszöböt, akkor a jövőben egyre inkább elaprózódhatnak a magyar szavazatok, és ez azt eredményezheti, hogy a magyar ügyeket többé nem lehet fölvetni – figyelmeztet Leczo Bence.

– A Szövetség listáján rajta van az is, amiért mi, nemzeti-konzervatívok éveken át harcoltunk, de az is, ami ellen küzdöttünk. Ugyanakkor a szlovák választási rendszerben módunkban áll konkrét személyekre voksolni, ezért minden korábbi csalódás ellenére élni kell a szavazati joggal, és arra érdemes személyeket bejuttatni a pozsonyi parlamentbe a Szövetség színeiben – mondja Szűcs Dániel, a keresztény-nemzeti szellemű Felvidék.ma portál vezető szerkesztője, hozzátéve, hogy ettől ugyan sem önrendelkezés nem lesz, sem a jogfosztó Beneš-dekrétumokat nem fogják eltörölni, hiszen ezekre épül az egész szlovák államiság. – De ha nincsenek magyar képviselők, akkor még annyi sem lesz, hogy ezeket és más, számunkra húsba vágó témákat napirenden tartsuk, hogy beszéljünk róluk. További szempont, hogy most különösen kellenek Magyarországnak azok a szövetségesek, akik a visegrádi együttműködésben a közös jövőnket látják.

Listák és jelöltek

A szlovák választási rendszerben az egész ország egyetlen választási körzet, amelyben a polgárok pártlistákra voksolhatnak. A pozsonyi parlament 150 mandátumán az induló pártok a kapott szavazatok arányában osztoznak. A bejutási küszöb 5 százalék.

A szlovák választási rendszer érdekessége, hogy a pártlistás szavazáson is van mód konkrét jelöltek támogatására, a lajstromon szereplő nevek közül ugyanis négyet be lehet karikázni, és ha valamely listás jelölt ily módon az adott listára leadott összes szavazat legalább 3 százalékát elnyeri, akkor az illető, szerepeljen eredetileg akárhányadik helyen a listán, a névsor élére ugrik. Több ilyen személy esetén a kapott karikák száma dönt, ha a szavazópolgár egy listán egyetlen nevet sem karikáz be, akkor automatikusan a lajstrom első négy helyén szereplőket tekintik támogatottnak a szavazatszámlálásnál.