Ügyészi vádbeszéddel megkezdődnek csütörtökön a perbeszédek – az előrejelzések szerint – a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő-gyilkosság miatt zajló eljárásban. A Fővárosi Főügyészség felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat 2019-ben Gyárfás Tamás ellen – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Üzleti vita alakult ki a vádlott és a sértett között

A vádirat szerint a vádlott az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János sértett, aki egy videókazetta-terjesztő és egy napilapot kiadó gazdasági társaságnak is vezérigazgatója volt.

A vádlott és a sértett között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki. A vádlott 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti a sértettet.

Emiatt 1997 szeptemberében megbízott egy, az éjszakai életből közismert személyt az öléssel, aki azt 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett hatmillió forint előleget, nem teljesítette a megbízást. Emiatt a terhelt Portik Tamást bízta meg – akit 1994 óta ismert –, hogy ölesse meg Fenyő Jánost.

A vád szerint Portik a megbízást elfogadta, és rávette – az emiatt időközben jogerősen elítélt – Jozef Rohácot a sértett megölésére. Rohác 1998. február 11-én, a késő délutáni órákban a II. kerületi Margit utcán, a piros lámpánál, a gépkocsijában várakozó sértetthez lépett, és egy gépfegyverrel kivégezte őt.

A Fővárosi Főügyészség Gyárfás ellen felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Tavaly januárban vádkiegészítéssel élt a vádhatóság.

„Az 1995 és 1996-os években mind Gyárfás Tamás vádlott, mint Fenyő János sértett előtt ismert volt, hogy frekvenciapályázatot írnak ki. Mindketten fontolgatták, hogy indulnak ezen. Mindkettejük cégének bankkölcsönre, befektetőre volt szüksége a pályázaton való elinduláshoz”

– olvasható a vádirat kiegészítésében. Az ügyészség szerint míg Fenyő János nem talált olyan befektetőt, aki beszállt volna mellé a frekvenciapályázat elnyeréséhez, Gyárfás Tamás külföldről várt segítséget. Szakmai partnerként a West Deutsche Allgemeine Zeitungot, míg pénzügyi partnerként a Bank Austriát vonta volna be az üzletbe. 1996 januárjában elkészült egy írásos ajánlás, amelyben felvázolták a Nap TV gazdasági helyzetét.

Ezt a dokumentumot valaki ellopta a tévéből és eljuttatta Fenyő Jánosnak. Fenyő ezt követően értesítette a bankot és a West Deutsche Allgemeine Zeitungot, hogy Gyárfás ellen adócsalás miatt folyik éppen eljárás Kaposváron. Emiatt Gyárfás elesett az üzlettől annak ellenére, hogy később tisztázta nevét az adócsalási vádak alól.

A vádirat szerint Gyárfás értesült arról, hogy Fenyő János miatt maradt ki a bizniszből.

Jogerős ítélet bizonyítja, hogy a szlovák maffia bérgyilkosának tartott Jozef Rohác lőtte agyon a Margit utca–Margit körút sarkán, a tilos lámpánál várakozó Fenyő Jánost a Mercedese volánja mögött. Rohác ezért és a négy áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásért életfogytiglani fegyházat kapott.

A Fenyő-ügyben akkor nem ült a vádlottak padján felbujtásért senki. Portik Tamás az Aranykéz utcai robbantás felbujtójaként szerepelt vádlottként a perben, és 13 év fegyházat kapott jogerősen. Azért csak ennyit, mert a bíróság szerint nem tudta, hogy Rohác robbantani fog, és a célszemély Boros Tamáson kívül mások is meghalnak majd.

Portik esetében perújításra került sor, amit egyesítettek a Gyárfás Tamás ellen zajló perrel.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk