„Ahogy azt ma Lantos Csaba eneregiaügyi miniszter bejelentette, a kormány a kormánypárti frakció javaslatára megtartja a napelemeseknek az éves elszámolást” – írták.

Hirdetés

Hozzátették: a baloldal Brüsszel, a Fidesz a magyar családok oldalára állt most is, ezt teszik minden ügyben: a baloldal a guruló dollárokért cserébe háborúpárti, szankciópárti, migránspárti, akadályozza a hazánknak járó uniós források kifizetését, és mindezzel rengeteg kárt okoz Magyarországnak, a magyar családoknak és vállalkozásoknak.

DK-s jajveszékelés

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint elfogadhatatlan, jogszerűtlen, erkölcstelen és a közérdekkel ellentétes, ahogy a kormány a napelemek engedélyeztetési-működési feltételeit szabályozta és szabályozni kívánja.

Molnár Csaba, a DK árnyék-kancelláriaminisztere pénteki online is követhető sajtótájékoztatón azt mondta: a napelemek éves szaldójának tervezett eltörlése miatt „akár százszorosára is nőhet” az érintett családok rezsiköltsége, és a sokmilliós családi beruházások soha nem fognak ezek után megtérülni. Ezeket a családokat átverték, közvetlen anyagi kárt okoznának nekik – jelentette ki, hozzátéve: a szaktárca nyilatkozatai alapján nem várható, hogy a kormány érdemben módosítson a kivezetésre vonatkozó javaslatán.

Az ellenzéki politikus „aljas, cinikus hazugságnak” minősítette, hogy a változtatás – ahogy a kormány állítja – uniós jogharmonizációs kötelezettség.

A DK követeli, hogy a napelemes rendszerekre ne vessenek ki új adókat, a rendszerhasználati díjakat a valós költségek szintjére csökkentsék, és töröljék el a napelemek termékdíját, a most 27 százalékos áfát csökkentsék nullára. Molnár Csaba szorgalmazta egy átfogó lakásfelújítási program indítását, amelynek része a napelemek telepítése, és sürgette a kisteljesítményű – teraszokra, erkélyekre szerelhető – rendszerek engedélyezését is.

mti
Korábban írtuk