A politikus szerint az elvonás az ágazat minden területén érvényesül, és olyan mértékű, hogy emiatt a fenntartók és a szolgálatot teljesítő szociális munkások nem fogják tudni elvégezni a feladataikat. Ez a költségvetés tönkre teszi a családokat, az oktatási és szociális intézményfenntartókat, és ezáltal a bennlakókra is veszélyes – tette hozzá Soltész.

A KDNP-s képviselő a bölcsődei ellátás, az utcai szociális munka, és a fogyatékos vagy demens betegek nappali ellátásának állami támogatását említette példaként.

A költségvetési tervezet szerint a bölcsődei ellátás normatívája az idei 540.150 forintról 494.100 forintra, az utcai szociális munka normatívája 4.921.600 forintról 4.543.750 forintra, a fogyatékos és demens betegek ellátásának támogatása pedig 454.110 forintról 405.600 forintra csökkenne – mondta.

Hozzátette: a legrászorultabb idős demens betegek intézményi ellátása közel 80 ezer forinttal, a fogyatékos személyek és pszichiátriai betegek bentlakásos intézményi ellátásának támogatása jövőre közel 80 ezer forinttal lesz kevesebb.

Mint közölte, leginkább az emelt színvonalú bentlakásos ellátást sújtanák, itt a norma az idei 543.200 forint helyett 309.350 forint lenne a normatíva.

Az iskolák, óvodák, kollégiumok étkezési támogatása, mintegy harmadára, az idei 65 ezer forintról 22.500 forintra változna – hangsúlyozta a képviselő, aki szerint ennél is „elfogadhatatlanabb, undorítóbb és gusztustalanabb”, hogy a normatívát a fogyatékos gyermekeket ápoló intézményekben ugyanilyen mértékben csökkentik.

Ez mutatja igazából a kormány hozzáállását a szociális területhez: nem érdekli őket, hogy mi történik a rászorultakkal, és a fogyatékos emberekkel – fogalmazott a szakpolitikus.

Az eddigi megszorítások nem érték el a céljukat, hiába hangoztatja azt a kormány, hogy megoldást értek el. Ezt a szociális területen bevezetni kívánt újabb megszorítások is mutatják – hívta fel a figyelmet Soltész Miklós.

(fidesz.hu)