A pécsi közgyűlésben ellenzékben lévő Fidesz képviselőcsoportjának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írták: a vállalat vezetője „beismerte a nyilvánvalót”, vagyis hogy „őszre teljesen felborulhat a város közösségi közlekedése”.

Hirdetés

Vajon mekkora lehet a baj valójában a Tüke Busz Zrt.-nél, ha már Péterffy Attila (Pécs Jövője) polgármester „embere is nyíltan segítségért kiált”? – firtatták. A Fidesz képviselői szerint ők ezt már régóta tudják, látják, és jelezték is a városvezetésnek, de „nagyképű, ám ostoba kioktatáson kívül semmi más nem történt”.

A Fidesz szerint a bajok akkor kezdődtek, amikor „megjelent Péterffy Attila és baráti társasága, kirúgták a cég szakmai vezetőit, majd szerény képességű ügyvédeket és haverokat ültettek a helyükre milliós fizetésért”.

Azt írták, hogy alig két és fél év alatt „annyira leamortizálták a Tüke Buszt, hogy most már a vezető is aggódik”. A Fidesz „azonnali, nyílt és átlátható lépést” vár el a polgármestertől, mert több tízezer pécsi napi közlekedése függ a Tüke Busztól – hívták fel a figyelmet.

A képviselőcsoport szerint „nem a haverokat kellene kitömni zsíros, de fölösleges megbízásokkal, havi szinten milliókat felemésztő igazgató tagsági helyekkel, tanulmányok írásával, koncepciók gyártásával; nem másokra kellene mutogatni, hanem végre valós és érdemi munkára lenne szükség Pécsett! Most azonnal!” – szólítottak fel a kommünikében.

„Ha erre nem képes a polgármester, akkor mondjon le és hagyja, hogy a valódi szakemberek megoldják azokat a problémákat, amelyeket a baloldal két és fél év alatt előállított, a csőd szélére sodorva Pécset, és már a közösségi közlekedésért felelős céget is” – tanácsolták.

A közleményben emlékeztettek arra is, hogy „egyszer már a baloldali városvezetés tönkretette a pécsi közösségi közlekedést”, amikor egy kézzel írt, 2,3 milliárdos számlán „elpasszolták a város összes buszát, amiket aztán lefoglalt az adóhatóság”.

A képviselőcsoport szerint akkor hetei maradtak a fideszes városvezetésnek arra, hogy megoldja a problémát és megakadályozza, hogy ne dőljön össze a közösségi közlekedés, ezt követően viszont a „Tüke Busz fejlődni és gyarapodni is tudott”, a városi tömegközlekedést pedig biztonságba helyezték – írták.

A Fidesz közleményében a buszvállalat vezetőjének azon nyilatkozataira utalnak, amelyeket Bánkuti István vezérigazgató, egyben az igazgatóság elnöke tett a cég 2021. évi beszámolójának ismertetésekor a közelmúltban a pécsi városházán, az előterjesztés bizottsági tárgyalásakor. Az erről készült hangfelvételt a Pécs Aktuál hírportál szerdán hozta nyilvánosságra.

A felvételen Bánkuti István egyebek mellett arról beszél, hogy ősztől – amennyiben a város részéről nem történik egzakt, határozott és bátor döntés – „komoly gondok lesznek”.

A vállalat vezetőjének beszámolójából a többi között az derül ki, hogy elöregedett a pécsi sofőrállomány, folyamatos problémát jelent a cég számára az utánpótlás biztosítása, továbbá az elszabaduló üzemanyagköltségeket is egyre nehezebben viseli el a társaság költségvetése. A sofőrökkel kapcsolatos probléma miatt a vezető szerint ősztől járatok kimaradására is fel kell készülni.

A pécsi közgyűlés keddi ülésén döntött arról, hogy a jövőben különválasztja az igazgatósági elnök és a vezérigazgató személyét és olyan működési struktúrát alakít ki a társaságnál, amelyben „az igazgatóság stratégiai ügyekben hoz döntéseket”, míg az igazgatóság mellett „az operatív ügyek végrehajtását” vezérigazgató végzi.

A közgyűlés ezzel együtt pályázatot is kiírt a cég vezérigazgatói pozíciójának legkorábban október 1-jétől határozatlan időre történő betöltésére.

Korábban írtuk