Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Az ellenzék súlyos vereségének tartja az uniós kvótarendszerrel összefüggő szerdai alkotmánybírósági (Ab) állásfoglalást Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője.

A politikus pénteki budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: az Ab gyakorlatilag azt mondta, hogy az ország szuverenitása nem korlátozható olyan esetekben, amikor mi nem mondtunk le róla. Brüsszel nem sértheti sem Magyarország szuverenitását, sem alkotmányos identitását – hangsúlyozta a frakciószóvivő.

Mint mondta, az Ab-állásfoglalás az ellenzéki pártok súlyos vereségét jelenti, azok ugyanis megakadályozták az alkotmánymódosítást, amelynek célja a migránsok betelepítésének megtiltása lett volna.

A Jobbik, az MSZP és a DK egyformán elutasította az alaptörvény módosítását, „ezzel az ellenzéki pártok egyértelművé tették, hogy rájuk nem lehet számítani Magyarország védelmében„, inkább ”Brüsszel malmára hajtják a vizet” – fogalmazott Halász János.

Hozzátette, Brüsszel minden bizonnyal újra megpróbálja majd „kierőszakolni” a kötelező betelepítési kvótát, amely alapján „futószalagon szállíthatnák a migránsokat Magyarországra”. Az ellenzék „felelőtlensége” miatt pedig a decemberi EU-csúcson Orbán Viktor miniszterelnök kénytelen lesz a kvóta elleni alkotmányos védelem nélkül harcba szállni, és ha kell, vétózni – mondta.

Az Ab állásfoglalása azonban egy olyan úton vezethet végig, amely segíthet megvédeni az országot a kötelező betelepítési kvótától – hangsúlyozta a Fidesz-frakció szóvivője, aki azt ígérte, a kormánypártok készek lesznek támogatni az ehhez szükséges jogi eszközt.

MTI