A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt miniszterelnök jobban teszi, ha hallgat 1956-ról és Putyinról.

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte szerdán az MTI-vel, hogy a DK közleményében azt írta, ha Orbán Viktor nemzetközi eseményen szeretne az ’56-os hősökre emlékezni, akkor Moszkvában a helye, miután kiderül, az Egyesült Államok nem tart konferenciát az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján.

A Fidesz reagálásában kifejtette, Gyurcsány Ferenc az 1956-os forradalom 50. évfordulóján rendőrterrort, gumilövedékeket, gumibotot, könnygázt, vízágyút, lovas rendőröket, viperát vetett be a békés tömeg ellen, és olyan házba házasodott be, ahol „fasiszta csőcseléknek” tartják a forradalomban résztvevőket. Közölte továbbá: Gyurcsány Ferenc jobban teszi, ha hallgat Putyinról is, akit személyes barátjaként emlegetett.

Az 1956-os forradalomra emlékezni senkinek sem kötelező, hanem erkölcsi kérdés mindazoknak, akik számára értéket jelent az, hogy a kommunista terror idején Közép-Európában egy nemzet a szabadságért küzdött és ezrek áldozták életüket – zárul a Fidesz közleménye.

MTI

Fotó: MTI, archív