Bánki Erik (Fidesz) kijelentette, hogy Magyarország nem ismer kompromisszumot a nemzeti érdek és az önvédelem érvényesítése terén. Emellett fontosnak nevezte a béke mielőbbi visszatérését Európába.

Hirdetés

Kijelentette azt is, hogy az olajembargóval lehetetlen lenne beszerezni az ország számára szükséges kőolajat. „Nem fogunk semmilyen intézkedést megszavazni, ami veszélyezteti az ország energiaellátását” – hangoztatta.

A polgári kormány fenntartja a rezsicsökkentést és az árstopokat. Arra kérték a baloldalt, ne Brüsszel oldalára álljon, hanem támogassák a kormányt az infláció megfékezésében.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára arról beszélt, hogy Európában megduplázódtak, megháromszorozódtak a rezsiárak, ezzel szemben Magyarországon biztosított az energiaellátás.

Korábban írtuk

Kijelentette: az olajembargó valóban „atombomba” lenne a magyar gazdaságra nézve, katasztrófát idézne elő megoldási javaslat nélkül.

Bár a kormány jelezte Brüsszelnek, hogy szükség van egy 15-18 milliárd eurós összegre a magyar energetikai szektor átalakítására, a tárgyalások nem ebbe az irányba haladnak. Ha ez nem érvényesül, a szankció csak a tengeri kőolajszállításra vonatkozzon, a vezetékes szállításra ne – mondta.