A magyar delegációt barátsággal fogadták, valamennyi tárgyalópartner köszönetet mondott azért, hogy Magyarország, a magyar kormány és Szijjártó Péter külügyminiszter kiáll Izrael érdekében – mondta el a látogatásról Fónagy János. Hozzátette: a látogatás célja a meglévő kapcsolatok erősítése mellett a szolidaritás és az együttérzés kifejezése volt.

Hirdetés

A program részleteit ismertetve elmondta, hogy a magyar delegációt fogadta mások mellett Amir Ohana, a kneszet elnöke, Amichai Chikli, a diaszpóraügyek és az antiszemitizmus elleni küzdelem minisztere, Aliza Bin-Noun nagykövet, az izraeli külügyminisztérium politikai igazgatója, valamint Israel Eichler, az Izrael-Magyarország Parlamenti Baráti Csoport elnöke és tagjai.

Fónagy János beszámolt arról is, hogy a látogatás során felkeresték a Gázai övezet határát, és azt a kibucot, amelyet a terrortámadás során elpusztítottak.

Korábban írtuk

Hiller István elmondta, hogy a magyar nagykövetségen részletes tájékoztatást kaptak arról a „valóban erő feletti munkáról”, amellyel a nagykövet és a nagykövetség munkatársai küzdöttek és küzdenek a magyar állampolgárokért. Mint mondta, jelenleg is mindent megtesznek egy magyar állampolgár kimenekítéséért a Gázai övezetből.

A nagykövetség eddigi tevékenysége példás, mindent, amit a jelenlegi körülmények között meg lehet tenni, azt megtették és megteszik – emelte ki az ellenzéki képviselő, hozzátéve, hogy „ezzel egy korábbi, nem túl szerencsés vita” végére is pont kerül.

A képviselő közölte, hogy látogatást tettek a Jad Vasem emlékmúzeumban is. A múzeum vezetése arról tájékoztatta a magyar képviselőket, hogy amint a biztonsági helyzet lehetővé teszi, folytatódnak a korábbi oktatási és szakmai programok – mondta el Hiller István. Emlékeztetett rá, hogy a Jad Vasem múzeumban Magyarországról évente 30 középiskolai történelemtanár vesz részt a programban, amelynek a témája a holokauszt-tanítása, és a holokauszt kutatása. A szakmai program keretében pedig újságíróknak biztosítanak betekintést a holokauszt-kutatással kapcsolatos vitákba.

Az ellenzéki képviselő arról is tájékoztatást adott, hogy Fónagy Jánossal közösen a Magyar Országgyűlés nevében koszorút helyeztek el a Jad Vasem emlékterében.