Több ellenzéki párt is felháborodásának adott hangot ma. 

Fotó: MTI, archív

Szocik: a karmelita kolostor freskói is elestek a fideszes kultúrharcban

Az egykori karmelita kolostor freskói 1786 óta rengeteg mindent túléltek: átépítéseket, felújításokat, forradalmakat, két világháborút, különböző politikai rendszereket. 232 év után azonban Orbán Viktor beköltözését már nem sikerült túlélniük, fehér festék alá kerültek  – fröcsögik.

A Fidesznek az örökségvédelem annyit jelent, hogy csak Tisza István és Horthy örökségét kell védeni. Minden mást át akarnak írni, vagy ki akarnak törölni a magyar történelemből. Szobrokat szállítanak el az éj leple alatt, többszázéves freskókat rejtenek fehér festék alá, gyilkosokat akarnak hősként beállítani. Ennyit jelent a fideszes kultúrharc – okoskodnak.

Orbán harca ezzel a lépéssel új szintre ért: a miniszterelnök most már a közös történelmünk felbecsülhetetlen értékű örökségeit is képes eltüntetni – riogatnak a szocik. 

Fotó: MTI, archív

DK: barbárság, hogy lefestették a Karmelita kolostor freskóit!

A Demokratikus Koalíció (DK) felháborító barbárságnak tartja, hogy a Karmelita kolostor felújítása során több mint 200 éves freskókat festettek le, ezért kezdeményezi az Országgyűlés kulturális bizottságának összehívását és az UNESCO-hoz (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) fordul az ügyben – közölte Gréczy Zsolt a DK országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott: a „magyar kulturális örökség egy darabjának barbár elpusztításáról”, vagy legalábbis „súlyos károkozásról” van szó, ugyanis kiderült, hogy a felújított Karmelita kolostorban fehér festékkel festettek le több mint 200 éves freskókat azért, hogy az épület puritán külsőt mutasson Orbán Viktor új munkakörülményeiről.

A képviselő szerint a török hódoltság és a Rákosi-korszak idején volt példa ehhez hasonló barbárságra.

Gréczy Zsolt közölte: a történtek miatt kezdeményezte az Országgyűlés kulturális bizottsága rendkívüli ülésének összehívását, emellett az UNESCO-t is tájékoztatja a „drámai fejleményről”.

Az Index hétfőn írt arról, hogy a Karmelita épületegyüttes egykori refektóriumának egyedülálló, késő barokk freskóegyüttese „áldozatul esett a sokmilliárdos felújításnak”. A Miniszterelnökség a lap megkeresésére azt közölte, hogy falképeket „az épület jelenlegi helyreállítása során tisztították és konzerválták, ezt követően leragasztották, és elfedésével a terem egyszínű, fehér kifestést kapott – egyben biztosítva a műalkotások dokumentálását és megóvását az utókor számára.”

Gréczy Zsolt kérdésre válaszolva úgy vélte: lehet, hogy tettek a freskókra valamilyen védőréteget, de a fehér festék majdani lebontása akkor is okozhat károkat.            

A DK politikusa az ellenzéki tüntetésekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: a mostani demonstrációk nem hasonlítanak a 2006-os eseményekhez, mert soha nem volt ekkor tüntetéshullám magyar kormány ellen az elmúlt 30 évben, mint most.

Gréczy Zsoltot arról is kérdezték, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint az ellenzéki képviselőknek az MTVA székházból történő internetes közvetítései miatt felmerülhet a személyes adattal való visszaélés bűncselekménye. A DK képviselője válaszában a NAIH elnökét „fideszes pártkatonának” nevezte és úgy vélte: Péterfalvi Attilát minősíti, ha neki az a problémája, hogy a magyar televízió kamerája mellett, más is dokumentálta a tévészékházban a DK-s Varju László elleni súlyos atrocitásokat.

Szintén kérdésre válaszolva Gréczy Zsolt azt szorgalmazta, hogy az önkormányzati választásokra a lehető legszélesebb ellenzéki együttműködést alakítsák ki.

Fotó: MTI, archív

A Liberálisok kikérik a freskórongálás dokumentációját

A Magyar Liberális Párt közérdekű adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséghez annak érdekében, hogy megtudja: ki adott engedélyt arra, hogy Orbán Viktor új rezidenciáján egy több mint kétszáz éves freskót fehérre mázolhassanak. A Liberálisok szerint akár az építkezés felgyorsítása érdekében, akár PR-célból tüntették el a különleges falfestményeket, közönséges rongálás, ami történt. Azért kérjük ki az átalakítással kapcsolatos dokumentációt, hogy kiderülhessen, ki a felelős mindezért – írja Fodor Gábor pártja. ​​​​​​​ 

A helyzet abszurditását az adja, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) megszüntetése miatt jelenleg a Miniszterelnökségnek saját magát kellene számon kérnie az ügyben. A KÖH megszüntetése után ugyanis a Miniszterelnökség alá rendelték az örökségvédelmi feladatokat. Ebből a példából is jól látszik, hogy az illiberális modell nem szolgálja a magyar kultúra védelmét – fröcsögik. ​​​​​​​ 

A Budai Vár ráadásul a világörökség részét képezi, így annak átalakításához az UNESCO jóváhagyása is szükséges, a szervezet azonban aligha adta áldását az egyedülálló festmények lekenésére. Orbán Viktor várba költözése a gátlástalan urizálás iskolapéldája. Tízmilliárdokat szórtak el a beruházásra, és közben egyedülálló kulturális értékeket tüntettek el. Eljött az idő, hogy számon kérjük mindezt a Fidesz-kormányon – erősködik a törpepárt. ​​​​​​​