Fotó: MTI/Balázs Attila
Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a helyi idősek idén húszéves tanácsa térségi idősügyi konferenciáján Hajdúböszörményben 2024. május 22-én

Fülöp Attila a helyi idősek idén húszéves tanácsa által szervezett térségi idősügyi konferencián azt mondta, a megbecsülés egy része anyagi, ami a nyugdíjakban testesül meg. Felidézte, hogy tavaly 18,5 százalék volt a nyugdíjemelés mértéke, idén pedig 6 százalékos.

Hirdetés

Februárban kifizették a 13. havi nyugdíjat is, amit a baloldali kormány vett el az idős emberektől – mondta.

A Fidesz-KDNP kormány megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, de a pénz nem minden, az idősgondoskodásban, az idős emberek életminőségének megőrzése érdekében a kormány, az önkormányzatok, a családok, az egyházak és a civil szervezetek összefogására van szükség – ecsetelte.

Utóbbira jó példa Hajdúböszörmény, ahol nagy hagyománya van az idősekről való gondoskodásnak, nem elhanyagolhatóan a két évtizede működő helyi idősek tanácsának – tette hozzá.

Korábban írtuk

A kormány továbbra is finanszírozza „a széles háló kiépítését” az idősgondozásban. Évente 90 milliárd forintot fordítanak a 60 ezer bentlakásos idősotthoni férőhelyek finanszírozására. 2010 óta több mint ötezer ilyen férőhely nyílt meg, de szándékukban van növelni ezt a számot. Mindez csak akkor folytatódhat, ha „békében, együttműködve tudunk élni”, ezért fontos, hogy mielőbb béke legyen a térségben – mondta.

A harcos hajdúk után itt vannak a gondoskodó hajdúk – vont párhuzamot Fülöp Attila az egykori harcosok és a mai idősek tanácsa tagjai között.

Kiss Attila (Fidesz-KDNP), Hajdúböszörmény polgármestere köszöntötte a 2004-ben alakult tanács alapító tagjait, illetve megemlékezett az időközben elhunytakról. Azt mondta, a városi idősek tanácsa nemcsak a hajdúböszörményi idősek problémáival foglalkozik, hanem felkarolja a Hajdúvárosokban élőket is.