Hirdetés

– Gödöllőt sokan Gémesi Györggyel azonosítják, akit azonban jó ideje nem lehet jobboldali politizálással vádolni. De miért ne vezethetné ő tovább a várost?

– Évek óta lájuk, ahogy a városvezetés letér arról az útról, ahol egykoron volt. Gödöllő nem fejlődik úgy, mint ahogy arra történelmi múltja és földrajzi elhelyezkedése, valamint az itt élők szakértelme és szorgos munkája alapján rendeltetve lenne. Nem lehet tovább folytatni azt, hogy a város azért ne használja ki az előtte álló lehetőségeket, mert a polgármester megsértődött a miniszterelnökre. Gödöllő nem válhat a jelenlegi polgármester országos politikai ambícióinak áldozatává. Gödöllő többet érdemel! A mi programalkotásunk alapja a beszélgetés, a gödöllőiek véleményének megkérdezése. A gödöllőiek jogos és valós igényei alapján állítottuk össze a kormánypártok által támogatott Szövetség Gödöllőért jelöltjeinek programját. Az elmúlt hetekben pedig a program 10+1 pontját ismertettem meg az adott területeken meghatározó kormányzati szereplőkkel. Elmondhatom, hogy a döntéshozók a program megvalósításához szükséges támogatásról biztosítottak az egyeztetések során. Óriási erőt ad a munkához miniszterelnök úrral való személyes találkozás, és az ő támogatása.

– Mi lesz az első teendője, ha megnyeri a választást?

– Az első intézkedésünk a kommunális adó eltörlése lesz, amit három éve vezettek be Gödöllőn. Mert annak 25 ezer forintnak a gödöllőiek házi kasszájában van a helye. Ehhez kapcsolódóan annyit kell tudni, hogy a város vagyonvesztése a városháza rombolásával, a hivatal felaprításával minimum húsz évnyi kommunális adóbevételnek felel meg. Viszont az elmúlt évek során annyi területen maradtunk el, hogy szinte az első nap el kell indítani minden programpontunk megvalósítását is. Rendeznünk kell Gödöllő közlekedését. Vissza kell hoznunk a Gémesi György által a város szélére száműzött ügyintézést a város központjába. El kell indítanunk a lakótelepek megújítását. A Gödöllő-kártya programunkkal helyzetbe kell hoznunk saját városukban a gödöllőieket. El kell kezdeni az egyeztetéseket a kormányzattal, hogy a kormányzati támogatással most folyó vasúti közlekedés megújítását kövesse a HÉV-felújítás. Nem hagyhatjuk, hogy a kirekesztő önkormányzati döntések miatt a gödöllői családok ne részesüljenek a kormány családtámogatási kedvezményeiből. Az együttműködés hiányából megakadt gödöllői kastély felújítását be kell fejeznünk. Meg kell újítanunk a gödöllői kulturális és sportéletet. Mi nem Veresegyházzal alkuszunk a strandért, hogy a gödöllőiek ott strandolhassanak, amint azt teszi Gémesi György, hanem saját strandot építünk! A Szent István Egyetem tervezett stratégiai együttműködésünknek köszönhetően Gödöllő az elkövetkező években zöld és okos várossá kell hogy váljon.

– Aki ismeri Gödöllőt, alighanem tapasztalta már a helyi közlekedés – fogalmazzunk így – sajátosságait. Ezzel is kezdenének valamit?

– Palkovics László miniszter úrral, valamint a közlekedéspolitikáért felelős államtitkárral, Mosóczi Lászlóval, illetve a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős Fürjes Balázs államtitkárral egyeztettem az elmúlt hetekben Gödöllő közlekedésfejlesztési programját. Ennek főbb pontjai a régóta ígért elkerülő út megépítése, valamint a régi (babati) autópálya le- és felhajtó megnyitása. Ez jelentős forgalomterhelést venne le a városról. A napjainkban már elérhető, és reményeim szerint új, elsőként itt bevezetésre kerülő okos forgalomszabályozást alkalmaznánk Gödöllőn. De a közlekedési programhoz tartozik a zöld iskolabusz programunk is, melynek köszönhetően nem kell az egyes családoknak kocsival hozni-vinni a gyerekeket az iskolába. Napközben pedig buszok segítik a helyi közlekedést, az idősek eljutását a közszolgáltatási, vagy egyéb, az életvitel szempontjából fontos helyekre. Természetesen az út- és járdafelújítás, körforgalom-kiépítés, egyes területeken a lakosságot védő lassítók beépítése is a program része.

– Több gödöllői ismerősöm szerint a 90-es években beindult fejlődés mára megtorpant, a komoly befektetők elkerülik a várost. Hogyan lehetne változtatni ezen a helyzeten?

– A kulcs a párbeszédképesség, ami egy ideje hiányzik a városvezetésből. Az elmúlt hetek előrelépései kapcsán kiemelendő, hogy György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárral egyeztetve egyetértés volt köztünk abban, hogy a jelenlegi gödöllői iparpolitikát lehetne jobban csinálni. Azaz az általunk megvalósítandó Gödöllő gazdasági stratégiában szükség van a helyi vállalkozásokra, melyeket a Gödöllő-kártya programunkkal kívánunk helyzetbe hozni. A gödöllői ipari park meghatározó szereplőivel egyeztetve tekintettük át azon helyi szabályokat, melyekkel az önkormányzat segítheti a befektetéseket. Gödöllő elhelyezkedését, autópálya-közelségét kihasználva pedig kormányzati segítséggel érkezhetnek majd további nagybefektetők is. Az ipari élénkítés kulcsa továbbá a Szent István Egyetem, Gödöllő és ipari szereplők közötti együttműködés erősítése.

– Önt sokan ismerik a városban, de a politizálással mindeddig nem kötötték össze. Miért vállalta a felkérést?

– Mindig is érzékeny voltam a közjó, a köz szolgálata iránt, különböző közösségekben betöltött felelős feladataimmal is ezt segítettem elő. Barátaimmal Gödöllő problémáiról folytatott beszélgetésekben elsőként azt tűztük ki célul, hogy fiataloknak teremtsünk megfelelő lehetőséget a kikapcsolódásra. De aztán a beszélgetéseink során egyre többször fogalmazódott meg az, hogy a gödöllőiek többet érdemelnek. A kifogások és elszalasztott lehetőségek helyett fejlesztési pályára kell állítani szeretett városunkat. Amikor eldöntöttük, hogy szeretnénk aktívan szerepet vállalni és tenni Gödöllőért, akkor mi léptünk kezdeményezőleg először a KDNP irányába, majd megkerestük a helyi Fideszt. Vagyis mi a politikán felül álló szövetségként gondoltunk tenni a helyi közéletért. Azonban Gödöllő helyzetét látva nem is lehet kérdéses, hogy a párbeszéd mennyire fontos a kormányzattal és a szakpolitikai szereplőkkel, ezért indulunk a kormánypártok támogatásával az önkormányzati választásokon.