A kormányzati támogatásokon túl a programok végrehajtására szolgál a népegészségügyi termékadó (neta) is, amelyet a cégek ajánlhatnak fel; ennek összege – ha mindenki felajánlaná – akár 8 milliárd forint is lehetne – közölte Gulyás Gergely.

Hirdetés

A politikus rámutatott: különösen a fiatalok körében váltak károssá a technológiai forradalom vívmányai, hiszen a statisztikák szerint ma a legifjabbak szabadidejükből naponta átlagosan öt órát töltenek számítógépük vagy okostelefonjuk előtt, ahelyett, hogy mozognának.

Az embereket motiválni kell arra, hogy mozogjanak; ezt szolgálja a civil kezdeményezéseket összefogó kormányzati program – hangsúlyozta Gulyás Gergely.
Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár ugyancsak azt hangsúlyozta: olyan országban szeretne élni, ahol a fiatalok elfeledkeznek a mobiltelefonjukról és ahol jókedvű, egészséges emberek élnek.

Ehhez éltmódváltás szükséges – mutatott rá. Ugyanis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a várható élettartamot csupán 18 százalékban befolyásolja az egészségügyi ellátórendszer működése, azért egyéb okok mellett, 37 százalékban az életmód a felelős.

Korábban írtuk

Különösen rossz a férfiak egészségi állapota, amit az is mutat, hogy miközben a második világháború után 600 ezer özvegyasszony élt Magyarországon, jelenleg 840 ezer – tette hozzá.

Ebben a helyzetben nemzeti stratégiát alkottak annak érdekében, hogy mozgásra vegyék rá az embereket. Ezt a következő hét évben soha nem látott mértékű összeg, a nemzeti költségvetésen és a NETA révén befolyó összegeken túl 65 milliárd forintnyi európai uniós forrás is segíti – ismertette.

Példaként említette, hogy immár 70 ezer gyerek vett részt vándortáborokban, 150 millió forint áll rendelkezésre ahhoz, hogy az orvosok mozgást is felírhassanak pácienseik számára, fogyasztóprogramokat indítanak, támogatják futókörök, bringaparkok, görpályák, via ferráták építését.

A Sport 43 program keretében a következő tanévben százezer gyereknek biztosítanak iskolán kívüli sortolási lehetőséget, ösztönözni kívánják az iskolai túraszakosztályok alapítását, támogatják a hátrányos helyzetű gyerekek osztálykirándulását.

A többi között azt is ösztönözni kívánják, hogy a gyerekeket ne autóval szállítsák az iskolába, hanem kerékpárral, vagy közösségi közlekedéssel érkezzenek. Ötven városi parkban építenek ki tájfutó pályákat és 4 ezer olyan pedagógust visznek el vízitúrára, akik vizek melletti iskolákban dolgoznak. Továbbá a szabályozás enyhítésére törekszenek, ugyanis ma sokszor teljesíthetetlen követelményeket igényel a szabadtéri események szervezése – sorolta.

Idén 18 ezer gyereket kívánnak elvinni vándortáborokba, a pedagógusokat pedig bruttó 130 ezer forint illeti turnusonként a táboroztatásért – mondta Révész Máriusz.