Gulyás Gergely kiemelte: a korszellem le akarja rombolni a közösségeket, el akarja jelentékteleníteni a nemzetet és az egyházat.

Hirdetés

Csak az itt élő családok, az összetartó közösségek, egyesületek, iskolák, egyházközségek adhatnak tartást, ellenálló erőt és mutathatják meg a fiataloknak a hosszú távú boldogulás ösvényeit – szögezte le.

Hozzátette: hogy végső soron merre megy az ország, előre tud-e lépni a boldogulás ösvényén, tud-e gyarapodni kultúrájában, szellemiekben, lelkiekben és anyagi javakban, nagyrészt közösségeiben és azok erején múlik. A miniszter a kormány nevében nagyrabecsülését fejezte ki a Magyar Műhely Közhasznú Alapítványnak.

Gulyás Gergely hangoztatta: az alapítvány története a rendszerváltoztatást követően, a szabadság újkori kiharcolása után kezdődött. Akkor, amikor a kor nagy kérdése az volt, hogy az „addig a templomokba zárt, de ott is üldözött kereszténység és az otthon falai közé szorult nemezti gondolat miként tudja elfoglalni méltó helyét” a közéletben és alakítani közös sorsunkat – mondta.

Közölte: sokan szerettek volna tenni a rendszerváltoztatás idején azért, hogy közösséget építsenek, kultúrát szervezzenek és fiataloknak adják tovább mindazt, amit a régiek létrehoztak. „Sok nagyszerű kezdeményezés indult útjára, amik ideig óráig betöltötté a maguk szerepét” – tette hozzá.

Korábban írtuk

A Magyar Műhely Közhasznú Alapítványról azt mondta, hogy a semmiből hozták létre a szervezetet 1993-ban, majd később a Magyar Műhely Általános Művelődési Központot. Az elmúlt három évtizedben fiatalok életét egyengették egy estén, hétvégén vagy tanfolyamokon, később a pedig a köznevelés keretén belül – mondta a politikus.

Hangsúlyozta, hogy az alapítvány munkatársai nem egyszerűen tanagyagot adnak át, hanem életszemléletet, hagyományokat, bemutatják és átélhetővé teszik őseink értékeit. „Annak a tudatát adják át, hogy az ember nem önmagában és önmagának él, azt, hogy keresztényként és magyarként is összetartozunk” – mondta.

Az alapítvány a Kisalföld szellemi és kulturális életének egyik fontos gócpontja – fűzte hozzá. Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy az alapítvány legújabb kezdeményezése a magyarörökség-nevelés, ami a szervezet szellemében meghatározó szerepet játszik.

Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédében azt emelte ki, hogy az alapítvány, amely nemcsak a térségbeli fiatalokat, hanem a felnőtteket is eléri, nagyszerű munkát végez. Reményét fejezte ki, hogy a szervezet a jövőben is fiatalok újabb és újabb nemzedékének ad fontos ismereteket.

Szabó Gyula, az alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében felidézte, hogy a szervezet indulása nem volt könnyű, mert „nem értették, mit is akarnak, még a régi mentalitás határozta meg sokak szemléletét”.

Hangsúlyozta, hogy keresztnyi és nemzeti értékeket képviselnek ökumenikus szemlélettel, amelyben őseik értékvilágát próbálják visszaadni mai nyelven.