A miniszter a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjárás keretében tartott fórumot megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: az ország előtt jelentős kihívások állnak, amelyek csak részben adódnak a saját gondjainkból. Ma elsősorban Európa és a világ problémái azok, amelyek kihatnak Magyarországra – húzta alá.

Hirdetés
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mondjunk nemet a szankciókra! című országjáró sorozat fórumán Budakeszin 2022. november 16-án

Gulyás Gergely kitért arra, hogy hihetetlen nehézségeket eredményezett az orosz-ukrán háború, amelyet a béke helyett a háború irányából közelített meg az európai és a világpolitika. Ennek következménye, hogy egy eszkalálódó háborúról, egy befagyott konfliktusról beszélhetnek – tette hozzá.

Ez nap mint nap ad okot az aggodalomra, ahogy azt kedden is látni lehetett – jegyezte meg, utalva a Lengyelország területén becsapódott rakétákra. A háborúval együtt jár, hogy az energiabiztonság kérdése egészen más lett, mint néhány éve, az energiaárak pedig az egekbe szöktek – fűzte hozzá.

Szólt arról is, a magyar kormány nagyon sokat tesz azért, hogy a családokat a lehető legnagyobb mértékben megkímélje az ezzel együtt járó negatív hatásoktól: az átlagfogyasztás szintjéig meg tudták őrizni a rezsicsökkentést, ami havi szinten családonként 181 ezer forintos támogatást jelent. Nálunk gazdagabb államok sem tudnak ilyen összegeket kifizetni, a kormány is csak extraprofit-adókból tudja ezt megtenni – jegyezte meg, hozzátéve: a támogatást mindenképpen megőrizendőnek tartják.

Gulyás Gergely kiemelte: ahhoz, hogy vége legyen a háborúnak, arra is szükség van, hogy Magyarország a lehető legnagyobb támogatással tudja a saját álláspontját képviselni az európai politikai vitákban. Ezért szükséges a nemzeti konzultáció, és az, hogy minél többen mondjanak véleményt arról, hogyan látják azokat a szankciókat, amelyeket Európa elfogadott és amelynek része az energiaszankció is. Ez alól Magyarország részben mentességet kapott, de az árak emelkedése ránk is hatással van – tette hozzá, és arra biztatott, minél többen töltsék ki a nemzeti konzultációs ívet.

A miniszter kitért arra is, hogy Menczer Tamás tavasszal rendkívüli nehéz választókerületben győzött az országgyűlési választáson. Ennek köszönhetik, hogy Pest megyét is hibátlanul, minden választókerületben a Fidesz képviselheti a magyar Országgyűlésben – fogalmazott.

A miniszter rámutatott: a térségben az elkövetkező időszakban egyebek között arra kell felkészülni, hogy egyre több óvodára, bölcsődére, iskolára lesz szükség, mert egyre többen laknak itt.

Korábban írtuk