Fotó: koronavirus.gov.hu (archív)
Hirdetés

A miniszter arra a kérdésre, hogy a jövő évi országgyűlési választáson mi lehet a legfőbb érv az Orbán-kormány mellett, egyebek között azt mondta: a múlt visszatérése a „Gyurcsány-koalíció”.

Hangsúlyozta, hogy a Fidesz kormányzása alatt mindig jelentősen nőtt a minimálbér, az első Fidesz-kormány idején négy év alatt 19 500 forintról 50 ezerre, 2010 óta 73 500 forintról 200 ezerre emelték a minimálbért.

A jelen folytatása a rezsicsökkentést, a benzinárplafont, a minimálbéremelést, a gyermekvédelmi törvényt, a migráció elutasítását és kerítéssel körülbástyázott szigorú határvédelmet, a munkahelyteremtést, a munka alapú gazdaságot jelenti. A múlt visszatérése pedig a Gyurcsány-koalíció – emelte ki.

Ezzel szemben Márki-Zay Péter ellenzi a rezsicsökkentést és a minimálbért, „befogadó társadalmat” szeretne, Gyurcsány Ferenc kerítést bontana, kormányra kerülve kétszeresére emelte az áram és háromszorosára a gáz árát, a baloldali kormányok alatt pedig alig emelkedett a minimálbér – sorolta a példákat a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Korábban írtuk

Gulyás Gergely a baloldalról:

GG: – Semmi nem változtat azon a helyzeten, hogy a legnagyobb ellenzéki párt ma a Demokratikus Koalíció, és annak elnöke Gyurcsány Ferenc. Akik a baloldalon hatalomra akarnak kerülni, azoknak nagy többsége már 2002 és 2010 között megmutatta, hogy mire képes kormányon. És a kirakatküzdelmek mögött teljes az elvi egyetértés: Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag szerves egységet alkotnak.

ATV: Márki-Zay Péter arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy ne is kampányoljon, az ellenzéki listán se legyen rajta, mert ha ott megjelenik, ‘22-ben biztosan győz Orbán Viktor és a Fidesz. De azt is nehezen viseli, hogy Gyurcsány Ferenc a Facebookon „kapitányozza”. Márki-Zay olyan belső árulókról beszél, akik arra várnak, hogy Önök a Fidesz „aktiválja” őket.

GG: – Ez csak egy színjáték. Ha a lényegi, tartalmi kérdéseket nézzük: Márki-Zay Péter ellenzi a rezsicsökkentést, Gyurcsány Ferenc kormányon kétszeresére emelte az áram és háromszorosára a gáz árát. A bevándorlás kapcsán Márki-Zay „befogadó társadalmat“ szeretne, Gyurcsány Ferencék kerítést bontanának. […] Márki-Zay Péter szavai és Gyurcsány Ferenc tettei között teljes az összhang.

Arra a kérdésre, hogy jövő áprilisban elégedett lenne-e a kormányzópárt a mandátumok több mint felével vagy kétharmados győzelemre számít, azt mondta, a magyar alkotmányos rendszerben száz mandátumra van szükség a kormányzáshoz.

„Ezt szeretnék megkapni, minden, ami e fölött van, az a Jóisten ajándéka, jutalom” – tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy Fidesz-győzelemre számít-e?

„Ez a választás minden korábbinál világosabb alternatívákat kínál, két kormány teljesítményét lehet összemérni. És ha ezeket összehasonlítjuk, akkor azt látjuk, hogy az ország előre lépett, vannak világos eredményeink a gazdaságpolitikában, a családpolitikában, a társadalom- és a nemzetpolitikában” – fogalmazott.

A legnagyobb eredménynek az egymillió új munkahelyet nevezte és azt, hogy az elmúlt 31 évben – a rendszerváltoztatás óta – soha nem volt akkora a gazdasági növekedés Magyarországon, mint amekkora az idén lesz.

„Eközben folyamatosan tudjuk csökkenteni az adókat. A jelenlegi kormány az adócsökkentés kormánya” – jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy ha újra kormányra kerülnek, nem lesznek megszorítások.

„A megszorítások Magyarországon a Bokros-csomag óta a baloldali kormányok időszakát jellemezték. Mi eddig sem vezettünk be megszorításokat és ezután sem fogunk, éppen azért, mert a polgári kormányok alatt a gazdaság teljesítménye teszi lehetővé ezeket az intézkedéseket” – mondta Gulyás Gergely.

Hozzátette: amíg ezt egy rossz baloldali gazdaságpolitika nem veri szét, addig lépésről lépésre tudnak előre haladni.

„Az intézkedések mögött, amelyeket meghozunk, teljesítmény áll, ez a gazdaság és az emberek teljesítménye” – mondta Gulyás Gergely.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban azt mondta, az omikron variánsról még keveset tudnak, a többségi szakmai vélemény szerint gyorsabban terjed, mint bármelyik korábbi variáns, és kevésbé súlyos tünetekkel jár.

„Mi is azzal számolunk, hogy lesznek még következő hullámai a vírusnak”, a következő hullám intenzitása attól függ, hányan oltatják be magukat és hányan veszik fel a harmadik oltást” – mondta Gulyás Gergely.