Hirdetés

Gurmai Zita (MSZP) azt mondta: négyszeresére emelkedett azoknak az időseknek az aránya, akiknek túlságosan nagy terhet jelent a lakhatási költségek megfizetése. A nyugdíjasok jövedelmének több mint negyven százalékát elviszik a lakhatási kiadások – tette hozzá.

Kiemelte: 170 ezer olyan idős ember él Magyarországon, akiknek a rezsi kifizetése után alig marad valami pénze, és minden tizedik magányos, idős ember nem tudja rendesen befűteni az otthonát.

Úgy fogalmazott: a Fidesz-kormány alatt elértéktelenedtek a nyugdíjak. Tavaly a nyugdíjak 15,2 százalékot romlottak, miközben csak 14 százalékos nyugdíjemelést adtak, és az idei helyzet még rosszabb lesz – vélekedett.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában rámutatott: 2010-ben a szegénység és a társadalmi kirekesztettség rangsorában Magyarország az EU-ban hátulról a hatodik volt, 2022-re azonban a tizedik legjobb lett.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta: a kormány megvédi a nyugdíjasokat az inflációtól és az áremelkedéstől. Az ellenzéki politikus szavait megcáfolva jelezte: 2022-ben a 14 százalékos nyugdíjemelés és a 13. havi nyugdíj által hat százalékkal nőtt a nyugdíjak reálértéke.

Arról is beszélt: Európában a magyar családok – köztük a nyugdíjasok – fizetik a legalacsonyabb rezsidíjakat.

Az interpelláló nem fogadta el az államtitkári választ.