Fotó: parlament.hu (képernyőkép)
Hirdetés

Gurmai Zita (MSZP) részvétét nyilvánította Sólyom László volt köztársasági elnök halála miatt, az „egyik legtisztességesebb és legmélyebb demokratának” nevezve a volt államfőt.

Az MSZP képviselője amiatt vonta kérdőre a kormányt, hogy miért kell a nyugdíjasoknak még egy hónapot várni a nyugdíjemelésre, amikor – ha a kabinet akarja – akár egy nap alatt elfogadhat a kormánytöbbség bármilyen jogszabályt, és elkölthet százmilliárdokat.

Szerinte a törvény nem zárja ki, hogy az emelést előbb adják oda a nyugdíjasoknak. Az emelés mértékével kapcsolatban pedig hazugsággal vádolta a kormányt, mert szerinte nem közel félhavi nyugdíjkiegészítést fizetnek az időseknek, hanem a legjobb esetben is csak 37 százalékot kapnak meg a nyugdíjasok.

„Orbán Viktor (…) a zakója belső zsebében több készpénzt hord, mint amennyi emelést most a nyugdíjasok többsége kap” – fogalmazott.

Korábban írtuk

Fotó: parlament.hu (képernyőkép)

Tállai András: Nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt válaszolta: 2010-ben a Fidesz-kormány azt ígérte, hogy minden helyzetben meg fogja őrizni a nyugdíjak vásárlóértékét. Ezt a kormány minden évben megtette és amikor lehetőség volt rá, akkor prémiumot fizetett, rezsiutalványt jutatott, illetve a 13. havi nyugdíjat is visszaépítette – tette hozzá.

A 2010 óta eltelt időszakban a nyugdíjak vásárlóértéke növekedett, ellenben a baloldali kormányzat időszakéval – mondta, miközben a nyugdíjemelés mértékét bemutató műveletet ábrázoló papírt mutatott meg Gurmai Zitának.

Kijelentette: a Fidesz-KDNP kormánynak nincs szégyenkeznivalója, tartotta a szavát, a szankciós infláció által okozott károk időszakában is megvédte a nyugdíjasokat.