Hirdetés

Gy. Németh Erzsébet (DK) szerint egyre biztosabban állítható: lesz európai minimálbér-szabályozás. Az előzetes megállapodás ugyanis az Európai Parlamentben létrejött, már csak a tagállamok miniszterelnökeinek kell rábólintaniuk.

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a szabályozás több százezer magyar embernek teremtheti meg a tisztességes megélhetés feltételeit. Általa ugyanis negyedével, csaknem 35 ezer forinttal emelkedhet a minimálbér.

A szabályozás amellett, hogy versenyképesebbé teszi a fizetést, erősebb érdekvédelmet és jobb munkakörülményeket fog biztosítani, amit szerinte a kormány módszeresen épített le.

Kijelentette: az európai minimálbér megvalósulása a DK politikai sikere, amelyben oroszlánrészt vállalt európai parlamenti képviselőjük, Dobrev Klára. Ezzel szemben a kormány – szerinte – háttérbe szorította a magyar emberek érdekeit.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt felelte: a javaslat egy politikai filozófiai különbséget mutat, azt, hogy a baloldal számos jogkört átadna Brüsszelnek. Ekkor azonban a multiknak sokkal nagyobb ráhatásuk lesz a döntésekre, mint az egyes állampolgároknak – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az energiaárak már az ukrajnai háború előtt is növekedtek, „vagyis van arról tapasztalatunk, milyen, amikor a jogköröket kiadjuk, és Brüsszel akaratától vagy a multiktól függünk”.

Felidézte: 73 ezer forint volt a bruttó minimálbér a baloldal kormányzása idején, jelenleg 200 ezer. Miniszterelnök-jelöltjük is azt mondta a kampányban: nem támogatja a minimálbért – emlékeztetett.

Kijelentette: a szankciós politika eddig többet ártott Európának, mint a háborút kiváltó agresszornak.

Korábban írtuk