Hirdetés

Gy. Németh Erzsébet (DK) bírálta a kormányt, amiért idén nem lesz évközi nyugdíjemelés. „Európa-bajnok orbáni infláció” van, a kormány viszont azt kéri a nyugdíjasoktól, várjanak novemberig – tette hozzá.

Szerinte a kormány évek óta ezt teszi a nyugdíjasokkal: szándékosan alultervezi az inflációt, hogy ne kelljen nyugdíjat emelnie év közben, majd utólag, év végén fizeti csak ki a különbözetet. Addig pedig szabadon használja ezt a pénzt, vagyis a magyar nyugdíjasokkal hitelezteti a kormány az államháztartást – mondta.

Hangsúlyozta: Dobrev Klára árnyékkormánya az árak helyett a béreket és a nyugdíjakat emelné, és automatikusan járó nyugdíjkorrekciót adna negyedévente. 

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára „hazugságnak”, „lódításnak” nevezte, hogy november előtt ne lehetne nyugdíjkorrekció. Hozzátette: ha idén a becsültnél magasabb lesz az infláció, akkor januártól visszamenőleg hajtanak végre nyugdíjkorrekciót, ahogyan az elmúlt 12 évben tették.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP-kormány megbecsüli a nyugdíjasokat, 2010 óta ígéretéhez híven megvédi a nyugdíjak értékét és visszaadta a 13. havi nyugdíjat is, amelyet jövőre is kifizet.

Ezzel szemben az egykori Gyurcsány-kormány nem ígért semmit a nyugdíjasoknak, de azt be is tartotta – jegyezte meg.