A február 26-áról 27-ére virradó éjszaka tíz-tizenöt fős csoportokban jöttek a menekültek, akik átfagyva érkeztek meg Magyarországra, miután az ukrán oldalon több órát várakoztak az alig fagypont feletti hidegben és szélben. Őket a beregsurányi határátkelő közvetlen szomszédságában várja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fűtött sátorral, meleg teával, melegétellel.  A hosszas várakozás után Ukrajnából kijutó családok előtt ez az első magyarországi menedékhely, ahol leülhetnek, megpihenhetnek, a takarókkal leterített asztalokra a kisbabákat is lefektethetik.

Hirdetés

Az átkelőtől kétpercnyi sétára kialakított információs ponton a helyi önkormányzat emberei koordinálják a magánemberként érkező segítőket, akik autóikkal az ország belsejébe tartó családokat viszik tovább, sokszor több száz kilométeres távolságba – írja közleményében a karitatív szervezet.

A határátkelőt elhagyva sokan a földre rakott csomagjaikon ülve pihentek meg. Beregsurányban az önkormányzat megnyitotta melegedőhelyiségnek az egyik épületét, de az távolabb esik a 41-es főúttól, a menekülő családok többsége inkább az országúton marad, ahol az értük érkező autókkal találkozhatnak.

Galéria – fotók: Kovács Dániel/Demokrata és Majoros Árpád/MMSZ

– Akik átléptek a határon, azokon az első lépések után szemmel láthatóan eluralkodik az öröm, hogy megmenekültek, de kisvártatva szembesülnek a kérdéssel, hogyan tovább – mondja Szabján Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési igazgatója, hozzátéve, nagyon sokan már kész tervvel jönnek, rokonokhoz, ismerősökhöz érkeznek, tudják, hogy legalább rövidtávon hol kezdik el az új életüket, de természetesen van olyan is, akiknek ebben segíteni kell.

A határ közelében eközben kétirányú a forgalom, szinte percenként érkeznek az adományok – élelmiszerek, takarók, tisztálkodási eszközök – a menekülteknek, nem egy csomag segíteni akaró hétköznapi emberek adománya. Olyanokkal is találkoztunk, akik a hétvégén több fuvart vállaltak az autójukkal Budapest és a határ között.

Korábban írtuk