Hirdetés

A megemlékezés szónoka, Böjte Csaba ferences szerzetes az igazság és a szeretet szükségességéről beszélt. Úgy vélte, a szeretetet igazságba kell öltöztetni, és Úzvölgye ügyében is győzedelmeskednie kell az igazságnak.

Arra biztatta a hallgatóságát: imádkozzanak azért, hogy a bukaresti parlament épületére is felkerüljön a székely zászló.

„Ha ennek az országnak jó a mi adóként befizetett pénzünk, a verejtékes munkánk, akkor legyen jó a mi zászlónk is, himnuszunk és a nyelvünk is”

– jelentette ki.

Úgy vélte ugyanakkor, hogy nem szabad letérni a szeretet útjáról. Példaként egy dévai rendőr történetét említette, aki egykor felelősségre vonta őt, amikor az első utcagyermekeket befogadta a ferences kolostorba. Később ugyanez a rendőr adománygyűjtő bált szervezett a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által befogadott, műtétre szoruló egyik gyerek megsegítésére.

„Voltak és lesznek még úzvölgyék, de az a dolgunk, hogy hidat építsünk a kőből, amivel megdobtak”

– állapította meg.

A temetőben összegyűlt megemlékezőket köszöntő Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke kijelentette: az úzvölgyi csatában elesett székely fiatalok példája a mai utódokat is bátor ellenállásra készteti.

Hozzátette: a hétköznapi vitákon túl kellenek azok a pillanatok, amikor a magyarok egységesen lépnek fel, megmutatják, hogy a bajban tudják zárni soraikat.

„Erőt mutatunk fel azoknak is, akik magukénak akarják ezt a földet, ami nekünk ezer éve az otthonunk”

– jelentette ki.

A csata 75. évfordulóján minden korábbi megemlékezésnél többen, mintegy ötezren vettek részt. A résztvevők között volt a 75 évvel ezelőtti úzvölgyi csata három túlélője is. A megemlékezés szervezői korlátokkal zárták el a tömeg elől a temetőnek azt a részét, amelyen Darmanesti polgármesteri hivatala áprilisban román parcellát és emlékművet állított. A csendőrség az esemény idejére lezárta az Úzvölgyébe Moldva felől vezető utat, hogy megelőzze a magyar megemlékezés esetleges ellenzőinek a helyszínre jutását.

1944. augusztus 26-án, három nappal az után, hogy Románia átállt a tengelyhatalmak oldaláról a szövetségesek oldalára, a szovjet csapatok Úzvölgyénél érték el először az akkori Magyarország határát, ahol a székely határőr zászlóalj 17-18 éves fiúkból álló katonáival ütköztek meg. A páncélosokkal megerősített szovjet túlerő két óra alatt áttörte a magyar védők vonalát.


Súlyos cáfolat

Incidensek nélkül és méltóságteljes hangulatban zajlott le az úz-völgyi istentisztelet, mondta a demokrata.hu-nak Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke. Becslése szerint körülbelül háromezer ember vehetett részt az eseményen. Szerinte óhatatlanul is kisebb vihart kavart minden jelenlévőben annak a román emlékműnek, és azoknak a román betonkereszteknek a látványa, amelyek még mindig ott vannak az úz-völgyi magyar katonatemetőben. Tőke Ervin úgy véli, hogy Dărmănești polgármestere, aki az emlékművet és a kereszteket állíttatta ez év áprilisában, győztesnek hiszi magát, de ennek a csatának – nem úgy, mint az 1944-es összecsapásnak -, nincs vége. Még több erőre lesz szükség a székelység részéről, tette hozzá a politikus, hogy kiderülhessen az igazság, tudja persze, hogy megvan ennek az „ütközetnek” a diplomáciai menete és kerete.

Tudjuk, hogy a magyar fél, azaz a Hadtörténeti Intézet és Múzeum nem is oly rég két fontos dokumentum birtokába jutott. Az egyik a valaha volt Eger című napilap 1940. október 5-i száma, amely egyik cikkében részletesen elemzi az úz-völgyi katonatemetők kialakulását és sorsát. A másik pedig egy olyan korabeli, hiteles levéltári adatsor, amely azt bizonyítja, hogy a bukaresti ONCE (Nemzeti Hőskultusz Hivatal) által említett, valamint feltétlenül románnak mondott, és az Úz-völgyében eltemetett tizenegy katonából öt biztosan magyar állampolgár volt és a magyar honvédségben szolgált. Ez még akkor is igaz, ha egyiküket valóban Román Mihálynak hívták. (S. F.)