A távozó kormány az utóbbi két hétben, tehát azóta, hogy kiderült: új kabinet lesz, 3 és fél milliárd forintot osztott szét a költségvetési tartalék terhére. Ennek legnagyobb kedvezményezettje a honvédség: dologi kiadásokra kapott most 2 milliárdot a saját büdzséjén felül, de jutott a központi állami ünnepségekre, a polgári titkosszolgálatoknak, kormányfői protokollra, a magyar uniós elnökség előkészítésére, a külképviseletek működésére is. A kancellária 63 millióval, a Magyar Tudományos Akadémia mintegy 200 millióval gazdálkodhat több pénzzel a tartalék terhére.

Aktív a távozó kormány. A ma utolsó ülését tartó Gyurcsány kabinet ugyanis Gyurcsány Ferenc március 21-i, távozásról szóló bejelentése óta összese 106 miniszteri rendeletet, kormányhatározatot és törvényjavaslatot fogadott el. Ezek között sok a formális döntés, kitüntetés átadásáról, az alkotmánybíróság döntéseinek és nemzetközi megállapodások tudomásulvételéről, vagy például az az április 6-i miniszterelnöki döntés, hogy Gyurcsány Ferencet Bajnai Gordon helyettesíti. De van néhány fontos, a következő kormányt is érintő döntés is, amelyek az elmúlt 2 hétben a magyar közlönyben jelentek meg.

Számos döntés született az uniós mezőgazdasági támogatások igénylésének változásairól, áprilisra született meg az oktatási minisztérium fejezeti kezelésű költségvetési forrásaink a felhasználásáról szóló szabályozás, módosultak a közúti közlekedés szabályai. És a kormány egyik utolsó döntésként szétosztott valamivel több mint három és fél milliárd forintot a költségvetés központi tartalékából. Ennek legnagyobb kedvezményezettje a honvédség, amely dologi kiadásokra kapott most 2 milliárd forintot a saját költségvetésén felül. 130 millió forintot vettek ki a tartalékból a központi állami ünnepségek rendezvényeire, 135 millió jutott a polgári titkosszolgálatoknak, kormányfői protokollra 115 milliót hasítottak ki, és a 262 millió forint többlet jut a 2011-es magyar uniós elnökség előkészítésére a külügyben, de majdnem ugyanennyivel fejelték meg a külképviseletek működési keretét. A miniszterelnöki hivatal 63 millióval gazdálkodhat több pénzzel a tartalék terhére, de jutott a Magyar Tudományos Akadémiának is mintegy 200 millió.

(MR)